miercuri, 12 ianuarie 2011

Kotopita - Placinta de pui

Placinta de pui este mai des intalnita in Grecia continentala. Carnea este combinata cu alte ingrediente, cum ar fi ardei rosu, branza feta si ceapa, la fel ca si in această reteta greceasca prezentata mai jos.

Ingrediente:

Un pachet de foi (aluat) foi de patiserie , pentru umplutura: 4 linguri ulei de masline extravirgin,4 cepe albe  decojite şi feliate.750 gr bucati de pui (piept sau copane fara pielita si os) fierte si maruntite, 1 / 2 ceasca branza parmezan sau kefalotiri ,3 oua, batute energic, 1 lingurita menta uscata ,1 lingurita nucsoara , 1 / 2 lingurita ienibahar macinat, 1 lingurita scortisoara, 1 / 2 lingurita maghiran proaspat tocat fin , sare si piper dupa gust; pentru glazura:  1 galbenus de ou ,2 linguri de lapte


Mod de pregatire:

Pentru a prepara umplutura : Incalziti uleiul intr-o tigaie la foc mediu. Adaugati ceapa si gatiti pentru 5 minute sau pana cand devine sticloasa (atentie sa nu o ardeti). O luati de pe foc si o lasati intr-un castron sa se raceasca,dupa care adaugati toate celelalte ingrediente (puiul ,branza parmezan sau kefalotiri , ouale batute energic,  menta uscata ,nucsoara , ienibahar macinat,  scortisoara, maghiranul , sare si piper ) si amestecati bine.
Pentru a asambla placinta: Preincalziti cuptorul la maxim.Puneti intr-o tava tapetata cu hartie 1/2 din pachetul de foi-fiecare unsa in parte cu ulei de masline lasand daca se poate sa atarne pe laterale, dupa care punetui umplutura  si trageti pe deasupra celelalt foi la fel unse, trageti si marginile pe deasupra intepati cu furculita din loc in loc. Pregatiti glazura amestecand  galbenus de ou si lapte impreuna. Ungeti cu aceasta ultima foaie, si taiati felii bune de mancat pentru a permite  aburului  sa iasa si sa nu umfle foile sa le sparga.  Coaceti timp de 45 de minute sau pana cand partea de sus este maro auriu. Se lasa sa se raceasca. Serviti fie  calda sau rece dupa cum va place.

pofta Buna!