sâmbătă, 22 iunie 2024

Χταπόδι ξιδάτο, ο κλασικός μεζές- Chtapódi xidáto, o klasikós mezés- Un , aperitiv clasic:Caracatiță cu oțet

Ingrediente pentru 6-8 porții:
1 caracatiță de aproximativ 2 kg, curățată, 2 foi de dafin, 5 boabe de piper- întregi, 5 ienibahar- întregi, 2 linguri de ulei de măsline/ Pentru vinegretă: 120 ml. ulei de măsline extravirgin grecesc, 60 ml. de oțet de vin roșu, sucul de lămâie, 1 lingură oregano uscat, 2 căței de usturoi- feliați.

Mod de preparare: Începem prin a preîncălzi cuptorul la 200°C. Așezați caracatița într-o cratiță care i se potrivește perfect, cu ventuzele în sus. Adăugați foile de dafin, piperul, ienibaharul și uleiul de măsline și acoperiți bine cu hârtie de copt și apoi cu folie de aluminiu. Coaceți aproximativ 45 de minute până la 1 oră. În ultimele minute îndepărtați folia  pentru a căpăta culoare. Păstrăți lichidele pe care caracatița le va elibera în cratiță pentru utilizare ulterioară, de exemplu pentru un risotto cu fructe de mare etc.

Preparare vinaigretă Într-un castron adânc, bateți uleiul, oțetul, sucul de lămâie, usturoiul și oregano cu o furculiță până se amestecă. Tăiați caracatița în bucăți mai mici și o amestecați în bolul cu vinegretă. Acopereți cu folie alimentară și  lăsați cel puțin o oră la infuzat, înainte de servire.  Se păstrează la frigider cel puțin o săptămână.

Spor la treabă și poftă bună!

Κατσικάκι γεμιστό από τη Σαντορίνη-Katsikáki gemistó apó ti Santoríni- Ied umplut ca în Santorini

Ingrediente pentru 6-8 porții:
1 ied (de lapte și cerem măcelarului să scoată capul, gâtul și picioarele - le păstrăm pentru alte preparate,  păstr#nd doar trunchiul de aproximativ 4 kg.),100 gr. muştar, sucul de la 2 lămâi, 2 linguri'e oregano uscat, 40 ml. ulei de măsline, sare marină neiodată, piper proaspăt măcinat/ Pentru umplutură: 500 gr.  ficat de miel, 2 cepe uscate- tocate, 3 cepe verzi- tocate mărunt, 100 ml. vin alb sec, 500 gr. arpacaș de grâu, înmuiat peste noapte, fiert aproximativ 1 oră, până când este fraged și umflat și apoi scurs, 200 gr. stafide brune, înmuiate în 200 ml. vin dulce timp de 30 de minute, 100 gr.  arahide, decojite, nesarate- tocate grosier, 1 legatură de mărar- tocat,  200 gr. graviera în cuburi, 100 ml. ulei de măsline, sare marină neiodată, piper proaspăt măcinat

Mod de preparare: Pentru a face această rețetă, mai întâi asezonați bine carnea de capră cu sare și piper și lăsați-o deoparte până pregătiți umplutura.

Pregătire umplutură: Fierbeți ficatul timp de 5 minute într-o oală cu multă apă clocotită. Apoi, scurgeți-l și tocați-l. Într-o oală mare , căliți ceapa uscată și pe cea de primăvară în ulei de măsline timp de 2-3 minute. Adăugați ficatul tocat și căliți încă 4-5 minute și deglasam cu vin (curățăm prăjeala ce s-a prins pe fundul tigaii). Gătiți 1-2 minute, pentru a se evapora alcoolul și scoateți cratița de pe foc. Adăugați grâul, stafidele, alunele, mărarul, sarea și piperul, amestecați și lăsați amestecul să se răcească puțin. Apoi, turnați bucățile de gruyere și amestecați.

Coacerea: Umpleți trunchiul cu amestecul pe care l-am pregătit prin deschiderea din burtă. Coaseți bine cu sfoară de bucătărie. Stropiți cu ulei de măsline și cu oregano. Preîncălziți cuptorul la 130°C. Așezăm în tava mare și o acoperim cu hârtie de copt și folie de aluminiu, pe care o dăm pe marginile tavii, pentru a sigila  interiorul și a o găti la abur. Se coace aproximativ 4-4 1⁄2 ore sau până când carnea este bine făcută și fragedă. Pentru a ne asigura,  străpungem cu o furculiță din când în când: trebuie să străpungă ușor și să iasă puțin lichid limpede. Într-un castron, amestecați sucul de lămâie cu muștarul. Scoateți tava din cuptor, îndepărtați cu grijă hârtia de copt și folia de aluminiu și ungeți carnea cu amestecul de muștar-lămâie. Dați apoi din nou la cuptor, fără să acoperiți și mai coaceți încă 20-30 de minute, până se rumenește frumos și suprafata îi este uscată.  Scoatem  din cuptor, lasați săa se "odihnească" câteva minute dupî care o tăiați bucăele, care for fi servite împreună cu umplutura.

 

Spor la treabă și poftă bună!

Μοσχάρι λεμονάτο-Moschári lemonáto-Carne de vită cu legume și sos de lămâie

Un preparat delicios, pentru masa de duminică.

Ingrediente pentru 4 porții: 1 kg. carne vacă, tăiată în cuburi de 4 cm., 1 ceapă tocată mărunt, 2 bucăți de praz-feliat, 2 morcovi feliați, 2 cartofi medii tăiați cubulețe,1 rădăcină mică de țelină-tăiată cubulețe, 2 fire de Apio feliate, 1 frunză de dafin, 2 linguri de oregano uscat, sucul dela 2 lămâi, 70 ml. ulei de măsline, sare marină neiodată, piper proaspăt măcinat.

 

Mod de preparare: Pentru a face această rfețetă de carne de vită cu legume într-un sos de lămâie, începeți prin a încălzi uleiul într-o oală largă la foc mare și căliți:  prazul cu morcovii, cartofii, țelina și apio timp de 4-5 minute, amestecând regulat până se rumenește și se înmoaie ușor. Transferați într-un vas de servire cu o lingură cu fantă. In aceeasi tigaie cu ulei adaugăm carnea și călim la foc iute aproximativ 5 minute, până se rumenește bine pe toate parțile. Adăugați ceapa și gătiți încă 2 până la 3 minute. Adăugați foaia de dafin și apă cât să acopere ingredientele și gătiți 2 minute până când lichidul ajunge la fierbere. Reduceți focul la mic, acoperiți și fierbeți timp de 45 de minute sau până când carnea este fragedă.Se adaugă legumele sotate impreuna cu sucurile lor, oregano și sare și piper și mai fierbeți încă 45 de minute cu oala acoperită, până când toate ingredientele sunt  fragede. Adăugați sucul de lămâie și măriți focul. Gătiți, neacoperit, încă 4-5 minute, până când sosul se îngroașă puțin.

Spor la treabă și poftă bună!