vineri, 28 ianuarie 2011

Kakavia - Κακαβια-supa pescarului elen

Kakavia-Κακαβια
  este o supa clasica greceasca.  Adesea comparata cu bouillabaisse-ul frantuzesc, orice grec insa va va spune  ca este mai gustoasa şi mai usor de facut! Se face in mod tradiţional cu captura din acea zi (peste proaspat in Greci cam inseamna cel pescuit in dimineata asta si de la pescuitul caruia nu au trecut prea multe ore. deobicei bucatarii se duc dimineata in port sa isi aleaga


pestii pentru ziua respectica, asta in cazul in care nu au pescari in familie si-l aduc ei), tipurile  de peşte si de fructe de mare pot fi schimbate dupa  anotimp, atata timp cat pestii sunt destul de mici buni pentru fierbere.


Ingrediente:

Pentru.Supa baza: 8  cani de apa ,1 ceasca  ulei de masline extravirgin, o frunza de dafin, 2-3 rosii coapte (optional se poate adauga si o lingurita pasta de tomate), o ceapa maricica, 2 fire de praz, 5 fire ceapa verde, 2-3 catei de usturoi, 2 morcovi medii, tăiai in sferturi,3-4 tulpini de telina feliate, 2-3 cartofi mijlocii, curatati si  taiati in sferturi, 3 dovlecei mici, taiati in sferturi pe lungime, sucul si coaja rasa de la  2 lamai , sare de mare si piper alb proaspat macinat dupa gust, cateva fire de rozmarin proaspat, o steluta de anason,  1/4 ceasca orez, o cana vin alb sec, ceva patrunjel cret pentru decor. Optional la fiert puteti adauga si 2 ardei iuti. Pentru servire: sosul Latholemono (ulei si lamaie): 2 / 3 ceasca de ulei  masline extravirgin, sucul de la 2 lamai, sau doar suc proaspat stors de lamaie si ceva cimbru proaspat.

. .
Fructe de mare : ce gasiti prin cherhana, port sau magazine (un mic homar daca se poate, caracatite baby, mai multe feluri de scoici,calamari taiati,sepiii mici
. .
Peste: un cap si o coada de peste,1 bucata mare de peste mare ( de preferat daca gasiti un peste calugar din   din familia pettilor pescari Lophius ) , si niste pestisori mai mici

Mod de preparare:

Curatati bine pestele pentru a elimina solzii si branhile.  Taiati şi aruncati aripioarele. Spalati bine pentru a elimina orice resturi. Intr-o oala mare, se adauga toate ingredientele de baza (pe care le caliti un pic in ulei de masline) , cu excepţia  dovlecelului, a rosiilor , sucului si cojii de lamaie si se aduc la fierbere. Se adauga si crengutele de rozmarin.Se fierbe la foc mediu-ridicat timp de 15 minute, apoi se adauga dovlecelul, rosiile si vinul si mai tineti inca  5 minute. Se adauga pestele mic curatat. Dupa cateva minute adaugati si fructele de mare si bucatiile de peste mare dar pentru a preveni pierderea de oase in zeama le  inveliti intr-un tifon. Fierbeti pentru inca 20-25 minute. Cand a  dat in clocot adaugati si orezul.  Cu 5 minute inainte de terminare adaugati, patrunjelul maruntit bine, sucul si coaja de lamaie. In mod traditional, pestele intreg (scos din tifonul in care a fiert),  fructele de mare, legumele  sunt puse pe un platou mare si se stropesc cu sosul Latholemono (Intr-un blender amestecati uleiul de masline extra virgin si zeama de lamaie  pana se ingroasa binisor), iar supa se serveste separat intr-un castron de supa sau boluri individuale. Alaturi un vin de masa grecesc, eu prefer Retsina sau vinurile din Creta. Ies cam 6 portii.

Kali epithia! Succes! /Kali Orexi! Pofta Buna!