duminică, 24 mai 2015

Mazagran si Coupe Jacques

Ce-i oare mai nimerit pe caldura asta decat o cafea rece, o inghetata buna si o limonada sau oranjada cu menta. Pe scurt mai jos reteta mea de Mazagran si Couppe Jacques.


MAZAGRAN


Mazagran(wikipedia)
Mazagran este un fel de cafea rece care-si trage numele de la un oras din  Algeria unde in anul 1840  a avut loc o lupta intre algerieni si francezi. Legenda spune ce pe timp de noapte cei 123 de soldati francezi  care erau sub asediu beau cafea amestecata cu coniac intr-un  pahar/cana pe  piciorprevazuta cu o toarta numita Mazagran (deobicei se face din  teracota, portelan sau sticla. (sursa Wikipedia. de atunci bauturile servite in acest fel de recipient
sunt numite mazagran. Mazagranul este o  bautura racoritoare preparata din cafea neagra foarte concentrata, facuta cu multa gheata cu sau fara adaus de alte tarii si mirodenii si ornata cu frisca, nemaipomenita in zilele caniculare de vara.


Ingrediente:

1 cafea mare la ibric concentrata facuta si cu o lingurita de cicoare, cuburi de gheata sfaramata cat cuprinde 3/4 din pafharul sonda folosit (paharul trebuie tinut la rece in prealabil), 1-2 lingurite de zahar brun  (in functie de preferinte),

un degetar de coniac bun, un degetar de lichior de Maraschino, un strop de bitter  Angostura (Un bitter foarte concentrat facut din radacini de gentiana si alte câteva extracte din plante,cu concentratie alcoolica de 45%. Numele bauturii vine de la orasul Angostura din Venezuela. Foarte popular in cocktailuri), cateva cuisoare pisate si zahar pudra pentru pudrat paharul, frisca pentru ornat.


  Mod de preparare:


Incepem prin a face o cafea foarte concentrata cu amestec de cafea si cicoare si zahar caramelizat. cand a dat in clocot adaugam tariile si cuisoarele si o mai dam o data in clocot. Dupa ce o lasam sa se aseze  o dam la rece. Cand s-a racit bine o  strecuram prin sita de ceai. In timpul acesta scoatem si paharul de la congelator si il pudram pe interior cu zahar pudra. Il mplem 3/4  cu gheata sfaramata si turnam  pe deasupra cafeaua iar deasupra ornam cu frisca si servim cu un pai alaturi.



INGHETATA Coupe Jacques


O inghetata de si ciocolatacu un mare impact vizual plina  cu fructe confiate. De servit in zilele calduroase. Sigur va veti impreziona invitatii.  





Ingrediente:

Inghetata de ciocolata ( eu folosesc inghetata de la Cri-Cri),  diferite fructe confiate din abundenta, coaja de portocala confiata, 50-75 ml.  lichior Triplesec, 20 ml. sirop de cafea, frisca proapat batuta  zahar, langue de chat,ciocolata rasa pentru decorare.


Mod de preparare:



Inghetata de ciocolata-eu folosesc Cri Cri,  diferite fructe confiate,  coaja de portocala confiata, 50-70 ml.  lichior Triple-sec,  frisca proaspat batuta cu  zahar, langue de chat, ciocolata rasa pt. decor. Taiati fructele si coaja de portocala in bucatele mici adaugati ceva sirop de la fructe siropul de cafea si lichiorul si lasati la rece la macerat.
cateva .In momentul servirii  puneti doua linguri de inghetata in cupe c, deasupra se pun fructele si coaja de portocala confiate impreuna cu siropul format la macerare. Decorati cu frisca si garnisiti cu coaja de portocala confiata taiata in patratele mici si ciocolata rasa. Pt. decor mai adaugati cateva langues de chat. Serviti rapid

Spor la treaba!