marți, 11 ianuarie 2011

Revani ( prajitura cu gris si migdale) reteta greceasca

Acest desert de  gris siropos si migdale este surprinzator de usor de preparat.  Este foarte popular in intreaga Grecie si intotdeauna disponibil in cele mai multe magazine de patiserie. Bucurati-va de aceasta minunata  reteta greceasca a unui excelent desert usor de facut! Turcii zic ca este a lor aceasta prajitura, dar sa nu-i credeti!


Ingrediente:

2. 1 / 2 cesti zahar tos , 3 cesti de apa rece ,1 mic baton de scortisoara ,4 cuisoare intregi , coaja de la o portocala ,100 gr unt nesărat (14 linguri) , 6 oua,, 2 / 3 ceasca faina,, 1 ceasca + 2 linguri gris fin (semolina de luat din Grecia),1 pahar lapte caldut sau un pahar suc de portocale,1 lingura praf de copt , 3 / 4 ceasca migdale, fin tocat ,1 lingurita extract de vanilie ( o bucatica de baton de vanilie),2 linguri cu coniac

Mod de pregatire:

Preincalziti bine cuptorul la foc maxim.Combinati  1. 1 / 3 cani de zahar cu apă rece intr-o cratita si  fierbeti la foc mic, pana cand zaharul se dizolva.  Apoi, se adauga scortisoara, cuisoarele si coaja de portocala si se fierbe timp de alte 15 minute. Scoateţi scortisoara si cuisoarele si lasati sa se raceasca.  Puneti untul intr-un castron si bateti pana se  inmoaie  cu un mixer electric sau tel.  Se adauga usor restul de zahar, apoi se adauga ouale individual, (puteti sa daugati intai albusele unul cate unul dupa care sa bateti spuma albusuriele si sa le adaugati si pe ele) batand bine dupa fiecare adaugare. Intr-un alt castron, cerneti faina adaugand si grisul si praful de copt,adaugati migdalele tocate si  amestecati bine.  Se amesteca treptat cele doua compozitii (cea de faina peste unt) alternand cu laptele/sucul de portocale (sau puteti pune juma juma) si batand continuu. In cele din urma, se adauga vanilia si coniacul si se toarna intr-o tava de copt dreptunghiulara (20/30 cm) unsa cu unt si tapetata cu faina. Dati la cuptorul preincalzit f. bine si coaceti pentru 30 de minute la foc domol.  Scoateti din cuptor si prajitura in bucati mici de forma patrata sau romb,dupa cum va place, cu un cuţit ascutit. Turnati siropul racit peste tort si lasati sa se raceasca. Decorati fiecare portie cu o migdale cojite.



Bucurati-va de aceasta reteta de desert grecesc foarte usor de facut!