sâmbătă, 10 mai 2025

φασολάκια με πατάτες-Fasolakia me patates-Fasole verde cu cartofi în stil grecesc

"Fasolakia me patates" (φασολάκια με πατάτες)
"Fasolakia me patates" (φασολάκια με πατάτες) este o mâncare tradițională grecească de fasole verde cu cartofi, gătită în stil ladera — adică în ulei de măsline, cu roșii și ierburi aromatice. Este o rețetă simplă, de post, foarte gustoasă și sănătoasă.

Ingrediente: 500 gr. fasole verde tăiată bucăți, 2-3 cartofi-tăiați cuburi, 1 ceapă mare albă- tocată grosolan, 3 căței de usturoi pisați, 1-2 morcovi-tăiați cubulețe, 400 gr. roșii tocate/pasate,1 linguriță pastă de roșii, 1 linguriță de chimion (cumin) măcinat, ½ linguriță coriandru măcinat, ¼ linguriță scorțișoară, ¼ linguriță piper negru,3-4 cuișoare, o foaie de dafin, sare marină neiodată după gust,1 linguriță zahăr, 2-3 linguri ulei de măsline, coaja rasă de la o lămâie bio și suc de la  ½ lămâie, pătrunjel sau coriandru proaspăt, pentru servire.

Mod de preparare: Sotați ceapa și morcovii în ulei cu zahărul și pasta de roșii, până se înmoaie. Adaugați usturoiul și condimentele uscate (chimion, coriandru, scorțișoară, piper, cuișoare și foaia de dafin) și sotați încă 1 minut pentru a-și elibera aromele. Puneți fasolea verde și cartofii și amestecați bine. Adaugați roșiile, coaja de lămâie și sarea. Completați cu puțină apă dacă e nevoie (cât să acopere legumele parțial). Fierbeți la foc mic 40-50 de minute sau până când cartofii sunt moi și sosul s-a redus frumos. La final, adaugați sucul de lămâie și amestecați ușor. Presărați pătrunjel sau coriandru proaspăt și serviți cald sau la temperatura camerei.

Spor la treabă și poftă bună!