duminică, 14 noiembrie 2010

Salam de biscuiti ( fara zahar)

Ingrediente:

400 gr. biscuiti populari sfaramati, 200 gr. de visine din visinata sau afine din afinata, 100 gr. stafide, 100 gr. nuci tocate, 1 pachet de unt de 200 gr., 200 ml lapte dulce fiert, 3 linguri cacao de buna calitate si o tableta de 100 gr. ciocolata amaruie fara zahar cu 70% cacao.

Mod de preparare:

Laptele cu cacoa se fierb si se toarna peste tableta de ciocolata. Se amesteca pana ce se omogenizeaza dupa care se adauga untul si se amesteca in continuare. Se lasa sa se racoreasca. Biscuitii pisati se amesteca cu stafidele ,nucile, afinele/visinile. Dupa ce s-a racorit compozitia cu ciocolata se amesteca cu biscuitii pregatiti ca mai inainte. Se amesteca bine si se toarna intr-o forma de chec umezita in prealabil sau pe fundul careia s-a pus o folie de celofan. Se da la frigider cateva ore (4-5) pana se intareste. Se rastoarna din forma, se taie in felii si se serveste cu frisca naturala proaspat batuta.

Pofta Buna!

Ciorba de burta

Ingrediente:

1 kg. burta prefiarta,3 morcovi potrivit de mari, o telina cu frunze, 2 cepe galbene mari, o legatura de leustean si una de patrunjel, 6-7 catei de usturoi, 2 oua doar galbenusul, 100 gr. smantana,sare si piper dupa gust, o lamaie 1/2 lingurita cuisoare si 1/2 lingurita boabe de coriandru

Mod de preparare:

Se curata morcovii, telina si ceapa si se dau prin razatoarea mare.  Se pun la fiert in doi l. de apa. se adauga burta prefiarta cuisoarele si coriandru pisate intr-o piua si se lasa sa fiarba 40-50 minute pe foc mediu. Cand toate ingredientele au fiert si sunt bune de mancat se adauga sarea si piperul dupa gust. Se bat energic galbenusurile, se adauga zeama de la o lamaie si smantana si se mesteca cotinuu. Se  pune peste acest amestec zeama fierbinte si se mesteca din nou. Se rastoarna apoi peste ciorba. se adauga frunzele de telina, leusteanul si patrunjelul  maruntite.Se face un mujdei din cateii de usturoi o lingurita smantana si o lingurita ulei de masline extravirgin. Se serveste ciorba cu mujdei si cu ardei iute.
Pofta Buna!

Pofta Buna!

Spanacopita me Tyri Feta (placinta cu Spanac si branza Feta)

Ingrediente :


700 gr spanac congelat sau 1 kg. spanac crud,2 legaturi de marar  tocate si 2 legaturi de patrunjel taiate 0 legatura busuioc sau oregano,2 legaturi de ceapa verde taiate,1 ceapa mare galbena taiata marunt,300g branză Feta, 150g brânză ricotta (se poate folosisi branza de vaci sau urda), 70 g kefalograviera,  parmezan sau pecorino ,5 oua ,2-3 linguri de pesmet ,1/2 nuca de nucsoara proaspat macinata, ½ lingurita de piper negru proaspăt macinat, 60ml ulei de măsline, 100 gr.unt topit sau ulei de masline pentru unsul foilor,un pachet de foi de placinta sau de aluat fraged este chiar mai bine de 500 gr.
 
Pregatirea :


Se curata si se spala spanacul proaspat, se scot frunzle de pe tulpina, se lasa la scurt bine. Se rup în bucati mari frunzele . (In cazul in care folositi spanac congelat puneti continutul pungii intr-un vas cu apa clocotita asteptati sa se inmoaie dupa care scurgeti cu o strecuratoare si pastrati spanacul). Puneti bucata de Feta intr-un castron mare si maruntiti grosolan cu furculita. Adaugati ricotta, kefalograviera,  ouale, ceapa, nucsoară, piperul si uleiul.  Se amesteca cu furculita pentru a combina. Adaugati  spanacul, mararul,patrunjelul ,busuiocul (sau oregano),pesmetul, sarea si piperul dupa gust. Preincalziti cuptorul la mediu. Lasati compozitia la rece sa-si ia aromele aprox. 1/2 ora. Incepeti sa intindeti foile de placinta in tava pe care o veti folosi. Ungeti fiecare foaie cu unt topit.Dupa ce ati pus cam jumatate din foi rasturnati compozitia si intindeti-o bine. Puneti apoi si restul de foi de placinta.Cand ati terminat de intins foile intepati cu o furculita din loc in loc dupa care taiat cu un cutit in bucati cat pentru o portie. Se da la cuptor 45 min- 1 ora sau pana cand observati ca foile de placinta s-au usor bronzat. Se serveste rece sau calda dupa preferinte cu o cana de iaurt de oaie alaturi.

Notă: 
Spanacul poate fi pregătit cu o zi inainte. Acesta trebuie să fie cat de uscat este posibil pentru a va asigura ca spanakopita nu devina umeda. 

Kali Orexi!Pofta buna!