luni, 27 decembrie 2021

Ρεβυθάδα -Revytháda-Mâncare cu năut

Revytháda este un preparat al insulelor Kos și Kalimnos și al  zonelor apropiate de turci, fiind un fel de mâncare preferat pe tot parcursul anului. În aceste insule era obiceiul ca gospodinele să-și  ducă vasele de lut special făcute  la brutăria din sat după-amiaza târziu, unde acest fel de mâncare era gătit încet peste noapte în cuptorul care era încă fierbinte, coacerea lentă fiind ceea ce face ca năutul să fie cu adevarat fraged. În insula Milos  care este o insulă vulcanică, existând izvoare termale, precum și zone în care pământul este încă foarte fierbinte se sapă o groapă adâncă în pământul vulcanic fierbinte și în ea se pune  oaala de lut cu  năut și se lasă la fiert natural câteva ore. 

Alegeți năut mare de bună calitate pentru a vă bucura de cel mai delicios preparat la cuptor. 

 

Ingrediente: 500 gr. năut uscat, 1 ceapă roșie tocată, 150 ml. ulei de măsline, sare marină neiodată și piper după gust, 1 roșie coaptă tăiată în 6 rondele, 1-2 morcovi tăiați rondele,1 ardei iute, 1 lingură oregano uscat, 1 praz tăiat rondele, o frunză de dafin, ceva pătrunjel verde creț.


Mod de preparare: Înmuiați năutul uscat peste noapte în 1,5 litri de apă rece. (când îl puneți la înmuiat puteți să adăugați în apă o linguriță de bicarbonat de sodiu, pe care îl veți clăti foarte bine a doua zi.) A doua zi se strecoară năutul într-o strecurătoare și se clătește sub jet de apă după care se dă deoparte.|Cu o oră înainte de a se găti se pune un pahar cu sifon pe deasupra și se lasă cam o oră. După aceasta scurgeți bine tot lichidul și frecați boabele ca să îndepărtați cojile cât mai mult. Puneți năutul într-o oala cu apă puțin deasupra năutului. Odată cu primele clocote, luați spuma până este complet curat. Adăugați ceapa tocată, morcovii,  ardeiul și fierbeți la foc mic timp de jumătate de oră. Se adaugă sarea și uleiul și se mai lasă 10 minute la foc mic.(Când năutul este suficient de moale fără a se dizolva, este gata de dat la cuptor). Scoateți acest conținut într-o caserolă termorezistentă (lut sau metal), adăugați frunza de dafin și rondelele de praz, stropiți cu jumătate dim cantitatea de ulei, aranjați peste rondelele de roșii. Acum adăugați câtă apă clocotită de la fierbere este nevoie doar pentru a acoperi năutul, dar nu și rondelele de roșii. Stropiți cu uleiul de măsline rămas, asezonați cu oregano. Nu puneți prea multă apă peste năut, pentru ca va ieși ca supa si nu trebuie sa iasă cu zeamă multă. Important este ca năutul să fie acoperit de apă. Puneți caserola, acoperită cu capac, la cuptor. Gatiti cât este nevoie  și în funcție de cuptor. Eu am ținut la cuptor 1,1/2 ore dar poate este necesar și mai mult. Nautul este gata cand sosul fierbe iar nautul ramane cu ulei. Dacă aveți timp, reduceți focul la minim și lăsați la cuptor cu gaze din casă, peste noapte la fiert timp de 6 până la 7 ore. În funcție de temperatura cuptorului de afară se poate lăsa și 6-10 ore în cuptorul cu lemne de exemplu. Când este gata presărați pe deasupra pătrunjel proaspăt tăiat. Serviți Revitháda, caldă sau la temperatura camerei, punând un felii de roșii peste fiecare porție și asezonați cu suc de lămâie ca să-i mai taie din caracterul uleios și adăugați bucăți de Feta.

 

 Spor la treabă și poftă bună!