marți, 24 septembrie 2019

Παπαγεωργίου Σουφλέ μελιτζάνας-Sufleu de vinete a la Papagheorghiu


Ingrediente:



4 vinete măricele sa fie cam  1 ½ kilogram în total, ulei de măsline cât este necesar pentru prăjit dar si pentru alte operațiuni, 200 gr. amestec de brânză tare rasă (Kefalotyri, Kefalograviera dar și un pic de Graviera, sau ce brânză veche și întărită mai găsiți prin frigider), o bucată întreagă de șuncă de Praga cam de 200 gr., 200 gr. Fetta, 500 ml. smântână de gătit light, 3 ouă întregi,  sare marină neiodată și piper proaspăt măcinat, 1  nucșoară rasă,  o mână de busuioc +patrunjel+ mărar mărunțite și ceva oregano.

Mod de preparare:


Tăiați vinetele în rondele și adăugați-le într-un bol, pudrați-le cu sare și piper și ceva oregano dupa care lăsați-le să stea 30 de minute pentru a-și lăsa zeama amară. Puneți la încins o tigaie la foc mare,
 
adăugați un picuț ulei de măsline de prăjit și prăjiși rondelele  2-3 minute pe fiecare parte, apoi scoateți-le și așezați-le pe  prosoape de hârtie să absoarbă grăsimea. Daca prăjiți in tranșe adăugați la nevoie ulei. Dați drumul la cuptor la temperatură maximă. Acum puteți începe asamblarea preparatului într-un vas termorezistent:  întindeți un strat de rondele de vinete, presărați cu 1/3 din amestecul de brânză rasă și cu 1/3 din șunca tăiată în cubulețe iar pe deasupra puneți 1/3 din brânza Fetta zdrobită cu mâna. Urmați același procedeu încă de două ori până când terminați vinetele, brânza rasă, șunca și Fetta. Puteți alterna vinetele cu felii de roșii. Într-un bol răsturnați smântâna de gătit, ouăle bătute cu telul, piperul, nucșoara, puțină sare, busuiocul +patrunjelul+ mărarul mărunțite fin și ceva oregano și amestecați. Turnați acest amestec peste sufleu și dați la cuptor dând focul mai mic pentru 30-40-50 de minute sau până observați că este făcut preparatul.

Lasați când este gata la odihnă în cuptor cu focul stins 20 de minute  să se  răcească trepta dupa care puteți mânca.
ATENTIE LA DOZAREA SARII DEOARCE CAM TOATE INGREDIENTELE AU SARE SAU SE PUNE SARE LA ELE!!!!!

Spor la treabă și poftă bună!


Musaka un pic altfel a la Papagheorghiu


Ingrediente:

1.Pentru sosul de ciuperci




1 ceapă și o legătură de ceapă verde tăiate marunt, 1 cățel de usturoi mărunțit, 2 linguri ulei de măsline de prăjit,  1 kg. ciuperci champignon, 1-3 fire de Apio, 100 ml.vin alb sec, 1 lingură pastă de tomate, 1 linguriță zahăr granulat,  3-4 roșii mari cărnoase sau 400 gr. roșii în tomate, sare marină neiodată și  piper proaspăt măcinat după gust, marar , patrunjel, oregano,busuioc dupa gust.

2.Pentru baza de vinete

2 vinete mai măricele, sare marină neiodată și  piper proaspăt măcinat după gust dat chiar mai multicel ca vinetele absorb,  ulei de măsline extravirgin cât este necesar pentru stropirea lor din belsug. 

3.Pentru stratul de deasupra

1 kg. cartofi albi fierti și pasați, 75 gr. unt, sare marină neiodată și  piper proaspăt măcinat după gust, 150-250 ml. lapte, 1 nucșoară rasă, 1 lingură ulei de măsline extravirgin pentru stropirea pe deasupra, 100 gr. parmezan ras,2 ouă bătute energic, 2 roșii taiate rondele de decor și/sau felii de vinete după preferință.



Mod de preparare:



1. Pentru sosul de ciuperci: Puneți o tigaie la foc mare și adăugați uleiul de măsline, adăugați ceapa și lasați 2-3 minute până se caramelizează ușor. Într-un procesator de alimente adăugați ciupercile, în tranșe și tocați-le cu grija până se descompun în bucăți mici, dar nu pastă. Apoi le adaugați peste ceapă în tigaie. Adăugați și firele de Apio tăiate mărunt și mai lăsați aproximativ 15-20 de minute până se evaporă întreaga umiditate din ciuperci. În acest moment  adăugați vinul și imediat ce s-a evaporat taria alcoolică adăugați și pasta de tomate amestecând pentru înglobare, după care puteți adăuga și zahărul, roșiile tăiate cubulețe, sarea, piperul și frunzele de busuioc mărunțite și toate verdețurile. Dați în acest moment focul mai mic și lăsați timp de încă 4-5 minute.

2.Pentru vinete:  Puneți grătarul la foc mare, tăiați vinetele în felii subțiri  pe lungime datți-le cu sare, piper și  ulei de măsline, lasati-le la odihnă 2-3 minute după care le așezați pe grătarul fierbinte și coaceți timp de 2 -3 minute pe fiecare parte, până când sunt aurii și pătrunse dar nu arse.

3. Piureul de cartofi: După ce au fiert și s-au scurs bine cartofii, astfel încât să se evapore întreaga umiditate, îi adăugați într-un bol și îi faceți piureu. Adăugați untul, piperul, sarea, laptele, nucșoara și amestecați  până când se omogenizează ingrediente. Adaugați la sfârșit două ouă bătute energic și parmezan ras.




4.Asamblarea si coacerea: Ungeți cu  ulei de măsline vasul termoizolant pe care îl veți folosi și puneți feliile de vinete la baza lui. Deasupra vinetelor turnați sosul de ciuperci pe care îl întindeți bine, stropiți cu ulei de măsline puneți câteva frunze de busuioc întregi și adăugați piureul de cartofi. Acoperiți cu  rondele de roșii/ vinete stropiți cu ulei de măsline și dați la cuptor timp de 30-40 de minute. Lasăți preparatul să se răcească și serviți-l.
 

Spor la treabă și poftă bună!