luni, 30 octombrie 2023

Κεφτεδάκια γεμιστά με φέτα στο φούρνο Καλή επιτυχία!-Keftedákia gemistá me féta sto foúrno-Chiftele umplute cu feta la cuptor

Chiftelele sunt un preparat tradițional grecesc plin de amintiri și arome. O mâncare pentru care fiecare casă are propria să rețetă existând  cu siguranță astfel multe combinații! Secretul chiftelelor parfumate și delicioase este să condimentezi carnea tocată după care să o lași câteva ore la frigider pentru a se combina aromele! Le puteți prăji, dar le puteți coace și la cuptor! Se combină perfect cu cartofi prăjiți și salată Horiatiki!  Mai jos veți găsi rețeta mea pentru aceste chiftele și sper că această combinație să vă placă!  


Ingrediente: 500 gr. carne de vită/oaie/berbecuț tocată, 1 ceapă albă tocată mărunt ( sau 4-5 fire de ceapă verde mărunt), 3-4 căței de usturoi tocați fin, 1 ou proaspăt nefiert, 150 gr. brânză feta tăiată cubulețe, 100 gr. măsline fără sâmburi tăiate rondele, 1 ardei kapia roșu tăiat mărunt, 3 linguri de pesmet, o legătură pătrunjel și una de  mărar tocate fin, coajă rasă de la o lămâie bio, 1 linguriță oregano uscat,  sare marina neiodată și  piper proaspăt măcinat după gust/ Pentru stropirea chiftelelor dar și pentru amestec ulei de măsline extravirgin  


Mod de preparare:  Punem carnea tocată într-un bol,  adăugăm toate ingredientele menționate și amestecăm cu mâna până se combină foarte bine. Punem la frigider câteva ore pentru a se combină aromele. Apoi formăm bile, apăsandu-le cu mâinile. Facem o gaură în mijloc și punem un cub de brânză feta. Formăm din nou o bilă și închidem brânza înăuntru. Continuăm același proces pentru toată carnea. Se așează într-o tavă cu hârtie de copt, se stropesc cu ulei de măsline, sare, piper. Se vor coace în cuptorul preîncălzit la 200 gr. C. grade pentru aproximativ 40 de minute până prind culoare.  

Opțional pe lângă cartofi prăjiți, salată Horiatiki puteți avea și un sos de iaurt oarecum asemanator cu tzatziki. Se combină iaurt grecesc stors cu coajă de lămâie, suc de lămăie, un pic de ulei de măsline, sare și un pic de mentă verde/uscată și se amestecă.


Καλή επιτυχία! Καλή όρεξη! Spor la treaba și poftă bună!