vineri, 18 martie 2011

Gemista apo ton Poro-Rosii umplute de post ca in insulelel Poros

Aceasta retetea care se obisnuieste a fi facuta in Postul Mare am gasit-o in Arhipelagul Insulelor Argos-Saronice si mai exact in Insula Poros care este una din cele mai frumoase insule grecesti, situata in Golful Saronic, la doar o ora distanta de Portul Piraeus. Insula Poros si-a pastrat frumusetea naturala, cu plaje pitoresti si cladiri vechi cu arhitectuta neoclasica sau venetiana.Insula are multe sate pescaresti sau de munte unde linistea este la ea acasa si care sunt construite in stil traditional grecesc.



Ingrediente : 


10 rosii mai maricele,1-2 vinete, 1 legatura de patrunjel si una de marar,4 cepe,1/2 ceasca orez,4 cartofi, cateva linguri de pesmet.ulei de masline extravirgin cat este necesar, sare si piper dupa gust. Pentru sos: 6 rosii date pe rzazatoare (sau 1/2 cutie rosii pasate),3/4 pahar vin rosu ,1/2 pahar ulei, un capetel de baton de scortisoara 4-5 cuisoare, o frunza de dafin , nucsoara rasa.

Mod de preparare

Se spala bine rosiile si se scobesc la interior pastrand ce scoatem.Se taie vinetele cubulete si ceapa solzisori. Intr-o cratita se aduga ceapa , patrunjelul si mararul si se inmoaie putin in ulei incins.Apoi se aduga vinetele,sare si piper dupa gust si pulpa de rosii, un picut de supa de legume se lasa pe foc sa se inmoaie legumele dupa care se marunteste amesteccul cu blenderul, dupa care se adauga si orezul si se fierb in continuare incetisor la foc moale pana incepe orezul sa se umfle. Cu acest amestec umpleti rosiile, presarati deasupra pesmet si puneti capacele de la rosii. Asezati-le frumos intr-o cratita cuprinzatoare ,puneti intre rosii felii de cartofi.Deasupra turnati un sos facut din 6 rosii pasate (sau 1/25 cutie),1/2 pahar vin rosu si 1/2 pahar ulei, adaugand si un baton de scortisoara cateva cuisoare, o frunza de dafin si putina nucsoara rasa. Dati la cuptosrul bine incins pentru cel putin 1/2 ora.

Echete i̱remía kai ti galini! Sa aveti liniste si pace!