vineri, 29 mai 2015

Prasokolokythópita me manoúri-Placinta cu praz,dovlecei si crema de branza Manouri



Prasokolokythopita cu crema de branza Manouri este o familiala clasica rafinata si cu arome bogate. Este o reteta simpla si usoara pe care o puteti avea gata in aproximativ 90 minute.

Ingrediente (pentru o tava cu 15 portii):

500 gr. praz taiat felii subtiri, 500 gr. dovlecel ras, 4 fire de ceaopa verde maruntite, 200 gr. de branza Manouri (se gaseste si la noi) taiata in cuburi mici de ½ cm., 1 cana menta proaspata tocata, 2 linguri marar tocat, 50 gr. Kefalograviera ras, 1 ½ lingurita sare marina neiodata, 100 ml. ulei de masline extravirgin, piper alb proaspat macinat, 3 oua, 1 pachet foi de patiserie, 2 linguri pesmet,
1 lingurita seminte de mac (sau seminte de susan, daca preferati),
2 linguri lapte.

Mod de preparare:

Scoateti  aluatul din frigider sau congelator cu doua ore inainte. Radeti si scurgeti dovleceii. Puneti-i intr-o strecurătoare peste o farfurie adanca si adaugati sare amestecand cu mainile si lasati-i acolo pentru a scurge tot lichidul . Se incalzeste cuptorul la 180 ° C. Taiati prazul si ceapa. La foc mediu-scazut, puneti 2-3 linguri ulei de masline intr-o tigaie mare cuprinzatoare. Adaugati prazul și ceapa si sotati-le amestecand din cand  usor pana se inmoaie. Taiati branza în cuburi mici, tocati frunzele  de menta  si maraul .  Cand prazul si ceapa sunt gata, puneti-le intrun bol si turnati peste ei putint apa dupa care sgurgeti-i bine prin presare. Acum puteti adauga si  restul ingredientelor: ouale (2),  branzeturile, mararul, menta, piperul si pesmetul. Amestecati bine cu o lingură .Intindeti prima foaie si dati-o usor cu pensula cu ulei, si tot asa cu 3-4 foi. Rasturnati  umplutura si neteziti-o bine. Deasupra intindeti iar foile de placinta unse fiecare cu ulei. Bateti si  ultimul ou amestecat apoi cu laptele si ungeti pe deasupra bine. Presatrati acum pe deasupra semintele de mac. Taiati usor cu un cutit ascutit in cate portii doriti si dati apoi la cuptorul  preancalzit pt. 45 -55 minute,pana cand foaia de deasupra ia o culoare aurie bine facuta.  Scoateti placinta din cuptor si  lasaati-o la temperatura camerei timp de cel puțin 15 minute inainte de consum, pentru a echilibra materialul si aromele. Serviti cu un castron de iaurt grecesc de oaie alaturi.

Spor la Treaba si Pofta Buna!Kali Orexi!