vineri, 18 februarie 2011

Makaronosalata me Kotopoulo Souvlakia-Frigarui de pui cu salata de paste

Souvlaki (souvlakia plural), este atestata în Grecia, din antichitate si a fost cunoscut cu numele de οβελίσκος (obeliskos), a fost menţionat, printre altele,in lucrarile lui  Aristofan , Xenofon , Aristotel ("Politica» ), etc . Reteta moderna in pita  care este servita astăzi, cu paine/pitta a fost, de asemenea, atestata de Athenaeus in Deipnosophists si numit platoul kandaulos . Este deci probabil ca c reteta souvlaki sa fi existat ca favorita in Grecia antica, tinand cont si de faptul ca primele referinte sunt atestate in textele lui Homer. (sursa http://en.wikipedia.org/wiki/Souvlaki)


Ingrediente:

1 piept de pui fara oase si pieliti, pentru marinata:zeama de la o lamaie,2-3 linguri ulei masline extravirgin,sare si piper dupa gust si oregano ,optional  2-3 linguri de iaurt ,250 gr. paste mici orice form 2 castraveciori,1 rosie, cateva foi de salata, 2 morcovi taiati cu curatitorul de cartofi,1 legatura patrunjel, zeama de la 1/2 lamaie,pentru sos:1/4 cana iaurt grecesc,1/4 cana maioneza,2-3 catei de usturoi, 1 lingurita mustar, sare si piper dupa gust.


Mod de preparare:


Marinati pieptul de pui in amestecul dintre zeama de la o lamaie,2-3 linguri ulei masline extravirgin,sare si piper dupa gust si oregano ,optional puteti adauga si 2-3 linguri de iaurt (si micsora atunci cantitatea de ulei la 1/2) .Lasati cel putin 3-4 ore la rece. Scoateti din frigider si frigeti pe gratar pana se patrunde bine carnea.Fierbeti pastele conform indicatiilor de pe ambalaj in  apa clocotita cu sare si niste ulei de masline, dupa care le scurgeti si le clatiti cu apa rece. Taiati pieptul de pui in bucatele mici si asezati-l impreuna cu pastele pe un paltou de servit. Adaugati rosiile taiate marunt, castarvetii bucatele mici, foile de salata rupte cu mana, si morcovii taiati fasii cu aparatul de curatat cartofi, presarati cu patrunjel proaspat tocat si scurgeti zeama de la 1/2 lamaie.Intr-un blender amestecati bine iaurtul, maioneza, mustarul si usturoiul pana se face o pasta compacta. Turnati acest amestec peste salata si amestecati bine in asa fel incat sa fie toate ingredientele unse. Serviti preparatul rece alaturi de Tzatziki si o Horiatiki Salata cu paine neagra proaspata.


Kali Orexi! Pofta Buna!