sâmbătă, 15 ianuarie 2011

Sarbatoarea de Vasilopita

Printre multele tradiții
ale grecilor, o mare semnificație o are sărbătoarea  tăierii cozonacului Sfântului Vasile cel Mare - numit Vasilopita. Obiceiul provine din Saturnaliile (Kronia) Romane, serbare agricolă, în timpul căreia erau oferite zeilor primele roade ale pămîntului și concomitent, se alegea prin tragere la sorți “regele Saturnaliilor”, care era considerat personajul norocos al zilei și i se acordau onoruri. Obiceiuri asemănătoare întîlnim la serbările agricole antice grecești:Thalisia (dedicate zeiței Ceres a agriculturii ) și Tharghilia (dedicate zilei de naștere a lui Apolo- zeul soarelui și lui  Diana, zeiță vânătorii). Mult mai târziu la fel multe sărbători creștine, care s-au mulat pe serbări păgâne, tradiția populară  a asociat obiceiul cu  Sf. Vasile cel Mare.  Legendă spune pe vremea, când Sf.Vasile era Episcop în Cezareea, Prefectul de Capadocia a vrut jefuiasacă orașul. salveze orașul  de la jafuri el, Episcopul, a adunat de la locuitori orașului tot aurul care îl aveau în bijuterii și monezi spre a-l oferi atacatorului. Acesta spune tot legendă s-a rușinat în față gestului Sf. Vasile și a plecat fără ia nimic. Atunci Sf. Vasile care nu mai știa  cui dea înapoi, a hotărât se pregătească mici plăcințele, în care a pus câte ceva  din ce luase de la localnici, fiecare primind înapoi  ce a găsit astfel. De atunci grecii au credința cel care găsește moneda de aur, va fi norocos tot anul. Obiceiul este asemănător cu Gateaux de Rois în țările francofone sau sărbătoarea de Mardi Gras în regiunile de Sud ale Americii.Tortul are un mic obiect (de multe ori un copil mic de plastic) în interior și persoana care primește bucata de tort cu acest mic obiect are privilegii și obligații diferite.

 Și, cum grecii erau marinari și nu se întorceau din calatorii toți până la 1 ianuarie, Vasilopita continuă să se pregătească în fiecare oraș-port până în ziua în care se întoarece și ultima corabie.

Kenourios Chronos! La Mulți Ani !


Piperchi diñicati ţârgâsiti (ardei facuti bucatele si prajiti)-Reteta Armaneasca

Mi-am zis sa incercam sa punem si ceva mancaruri aromanesti. Dintre mancarurile aromanesti traditionale cum ar fi  culişiclu, târhânălu,njel umplut cu yianomati shi ariz: prima care mi-a iesit in cale pe cautarile pe net  a fost piperchi ţârgâsiti…V-o fac si voua cunoscuta dupa ce am facut-o si eu deoarece este simpla si gustoasa!
 
 Ingrediente:
1 kg ardei grasi (de preferat de mai multe culori); 0.5 kg. gogosari, 0.5 kg. ardei capia verzi si rosii, 500 g rosii coapte, 500 g cas de oaie, 5 oua, 5-6 catei usturoi,150 ml ulei de masline extravirgin, o legatura patrunjel si putin busuioc.
 
Mod de preparare: 
 
Se spala bine ardeii si se curata curata de seminte dupa care se ciopartesc in bucati mai maricele. Curatam de coaja rosiile si le taiem cubulete.Punem la incalzit uleiul intr-o tigaie adanca  si prajim  ardeii si gogosarii.Se acopera tigaia ca să se inmoaie. Se amesteca din cand in cand ca sa nu se lipeasca.
Dupa ce s-au inmuiat ardeii se pun rosile  si se lasa la fiert aproximativ 10 minute.La jumatea timpului se aduaga si usturoiul taiat marunt si putina sare, putin piper proaspat macinat.Dupa aceasta putemtaia casul mici cubulete si sa-l adaugam in tigaie. După trei minute, punem ouale batute energic si amestecam toata compozitia lasand pana se fac ouale pe foc.La final, un pic de patrunjel si busuioc.Se mananca cu paine neagra.
 
Orixi bună!Pofta Buna!