duminică, 16 iunie 2024

Φασολάκια με χταπόδι και πατάτες-Fasólia me chtapódi kai patátes-Fasole verde cu caracatiță și cartofi


Φασολάκια με χταπόδι και πατάτες sau pe românește:Fasole verde cu caracatiță și cartofi este una dintre cele mai delicioase moduri de a găti fasolea verde împreună  cu caracatiță.

 

Ingrediente: 700 gr. baby caracatiță, o lingură (20 ml.) ulei grecesc de măsline extravirgin, 3 cartofi medii (600 gr.), 300 gr. fasole verde curățată, 4 cepe verzi (șalote) tăiate mărunt atât părțile verzi cât și cele albe, ¼ cană frunze de mentă mărunțite grosier, ¼ cană  de pătrunjel creț/ Pentru sosul de dresing- coaja și zeama de la 2 lămâi bio, 2 căței de usturoi tocați mărunt, ¼ cană (60 ml.) ulei grecesc de măsline extravirgin, sare marină neiodată și piper verde proaspăt măcinat

Mod de preparare:1. Preîncălziți cuptorul la 180°C. Spălați caracatița sub apă rece, puneți-o într-un vas antiaderent, acoperiți vasul cu hârtie de copt și apoi folie și fixați marginile în jurul vasului pentru a o etanșa. Gatiti timp de 40-45 de minute sau până când caracatița este fragedă când o înțepați cu furculița. Verificați o dată sau de două ori în timpul gătirii pentru a vă asigura că nu se face prea mult. Dacă este necesar, adăugați puțină apă pentru. În plus dacă se dorește, se amestecă bine cu ulei de măsline și se gătește pe un grătar sau o plită preîncălzită până devin aurii. 2. Între timp, într-o cratiță mare, puneți cartofii întregi în coajă, acoperiți cu apă rece, la foc mare. Se aduce la fierbere, se reduce focul și se fierbe până se înmoaie cartofii. Scurgeți și curățați cartofii cât mai curând posibil. Tăiați cartofii după care îi puneți într-un bol de servire. 3. Fierbeți sau gătiți fasolea verde în apă clocotită cu sare pentru doar câteva minute, până când devine crocantă. Se împrospătează imediat în apă cu gheață, se scurge și se taie în bucăți de 2 cm și se adaugă în bolul de servire în care ați adăugat și  ceapă verde peste cartofi. 4. Combinați ingredientele pentru dressing și aruncați peste caracatiță și legume cât sunt calde. Se acoperă și se lasă la marinat. Chiar înainte de servire, adăugați frunzele de mentă și pătrunjelul.

Se serveste la temperatura camerei.

 O altă variantă ar fi:

Ingrediente: 1 kg. de fasole verd, curățată, 1 kg. de caracatiță curățată, doi cartofi mari tăiați în felii, o ceapă albă tocată mărunt, un cățel de usturoi, o linguriță cu oțet de mere, 250 gr. roșii coapte rase pe răzătoare, 1 cană pătrunjel creț tocat, o frunză de dafin, ½ cană ulei grecesc de măsline extravirgin, 1 lingură zahăr, sare marină neiodată, piper verde proaspăt măcinat

Mod de preparare: Pasul 1: Puneți o oală cu fundul gros la foc mare până se încălzește bine și puneți caracatița în ea (dacă este proaspătă, dacă este congelată întâi trebuie decongelată cu soc termic după care fiartă). Acoperim cu un capac, coborâm focul la minim și lăsăm caracatița să fiarbă în sucul ei timp de aproximativ 1 oră. Între timp, verificați dacă trebuie să adăugați puțină apă. Scurgeți, păstrând sucul rămas, și lăsați caracatița deoparte să se răcească./ Pasul 2: Puneți oala din nou la foc mare, adaugați uleiul de măsline și căliți ceapa și usturoiul 1-2 minute fără a le arde. Adăugați roșile, oțetul și zahărul, asezonați cu sare și piper, adăugați și frunza de dafin și gătiți 5 minute la foc mare. Adăugați cartofii și fasolea și aduceți totul la fiert./ Pasul 3: Tăiați caracatița în bucăți și puneți-le în oală împreună cu sucul ei. Scădeți focul și continuați să gătiți până când legumele sunt fierte. Spre final se mai amestecă un pic și se adaugă si pătrunjelul. Servește după ce s-a răcit puțin.

 

Spor la treabă și poftă bună!