sâmbătă, 12 februarie 2011

Tii̱gani̱to choirino kreas, opo̱s to Agio Oros/Tigania-Porc frpt ca la Muntele Athos

Chiar nu stiu daca pe Munte se mananca asa ceva . Eu nu am mancat acolo cand am fost, ci intr-un rstaurant-pensiune select tinut de o Doamna minunata vorbitoare si de limba franceza, in Ouranoupoli. Locatia se numeste Skites si este la aproximativ un kilometru de iesirea din statiune spre frontiera cu Muntele Athos. Un loc placut unde poti sa iei cina in liniste fara zgomot de turisti galaciosi sau muzici date la maxim. L-am regasit cu placere dar cu unele modificari si in tavernele din Thesaloniki deoarece se vrea un preparat traditional al Greciei de Nord consumat mai mult iarna. Se poate prepara si din carne de vaca, oaie sau miel. Traditional Tigania se prepara prin tragerea(frigerea) la tigaie a carnii, dar se poate face si pe gratar sau plita .


Ingrediente:


750 gr. carne de porc mai grasuta (de preferat de pe burta sau umar) dar poate sa fie si pulpa daca nu va place gras,, un pahar de vin rosu, o lingurita mustar,  zeama de la o lamaie, ulei de masline extravirgin pt. fript sare (am gasit la unele magazine naturiste sare marina fara iod mult mai sanantoasa) si piper dupa gust, o lingurita de boia de ardei iute, o lingurita boabe de coriandru sfaramate, 2 lingurite oregano uscat. Pentru garnitura varza cruda gatita cu ciuperci si paste late impreuna cu un picut de praz, ceapa verde, cimbru, otet balsamic dupa cum este retat mai jos.

Mod de preparare:

Se spala bine carnea, se zvanta cu prosoape de hartie si  se taie in bucati mici numai bune de bagat o data in gura. Se da cu sare si piper si se perpelste un pic in ulei incins (5-7 minute) dupa care se scoate intr-o farfurie.Se scurge excesul de grasime( lasandu-se totusi un pic) se adauga vinul,mustarul, coriandrul,sarea si piperul si se da intr-un clocot, dupa care se adauga si carnea de porc. Se amesteca bine si se fierbe la foc moale pana cand carnea s-a patruns bine. Cam la 10 minute de cand a inceput sa fiarba se adauga oregano, zeama de lamaie si boia. daca este necesar mai puteti adauga apa daca a scazut prea tare si exista riscul  de a se prinde. In timp ce se gateste Tigania putem prepara varza cu ciuperci si paste. se taie varza in fasii, se opareste in apa cu sare si otet balsamic,dupa care se caleste intr-un pic de unt amestecat cu ulei de masline impreuna cu niste bucati marunte de praz si asezonat cu sare si piper. Se da la o parte iar in zeama ramasa se gatesc ciupecile cu putina ceapa verde taiata marunt, usturoi maruntit si cimbru din belsug. Se fierb separat pastele conform indicatiilor de pe ambalaj. Se unesc apoi toate cele trei componente se adauga putin fin si se fierbe la foc mediu cateva minute cat sa se interpatrunda toate aromele. Se pune pe un platou iar deasupra se rastoarna Tigania. Alaturi puteti avea un paharut de Tsipouro sau un vinisor rosu eventual grecesc sau cipriot.


Kali Orexi!Pofta Buna!