luni, 20 decembrie 2010

Χριστόψωμο-Christópsomo- Paine de Crăciun sau pâinea lui Hristos


Ingrediente:   2 kilograme de făina, 1 linguriță de sare , 2 linguri de drojdie uscată, 1 cană de apă caldă, 1 cană de  vin roșu  sec cald, 1 / 2 cană de ulei de măsline, 1 / 2 cană de suc de portocale, 1 / 4 ceașcă de coniac (eu folosesc coniac Metaxa), 2 lingurițe de coajă de portocală bio rasă, 1. 1 / 2 ceașcă de zahăr brun ( sau 1 cană de miere, 1 / 2 ceașcă de miere (opţional), 1 ceașcă de stafide,  fructe uscate: smochine și prune (opţional), 1 ceașcă de nuci și 1 ceașcă de migdale zdrobite grosolan , 1 lingură de mastic (de luat în călătoriile in Grecia) sau 1 lingură de semințe de anason zdrobite , 1 linguriță de scorțișoară pudra, 1 linguriță  cuișoare măcinate, 1 / 4 linguriță de praf de nucşoară , 1 linguriță de semințe de coriandru bine zdrobite ,1 linguriță  de semințe de cardamom zdrobite,pentru decorare : 1/2 cană lapte dulce cald, 2 nuci întregi,  semințe de susan .

Mod de preparare: Se amestecă drojdia şi 2 linguri de făină, în 1 / 2 cană de apă caldă,
se amestecă pană se dizolvă și se lasă într-un loc cald până când face bule.  Într-un bol mare se pune sare cu 2 / 3 din făînă rămasă. Se toarnă în amestecul de drojdie și se adaugă apă caldă și vin. Se amestecă până se formează un aluat moale, după care se acoperă cu un prosop umed, și se lasă să crească pentru 1, 1 / 2- 2 ore, până își dublează  dimensiunea. Se pune apoi pe masă și se frământă  timp de câteva minute până când orice bule de aer au dispărut. Cerneți făina rămasă,  adăugați ulei, suc de portocale, coniac, și coajă de portocală  bio rasă. Într-un castron mic, se amestecă zahăr, stafide, nuci zdrobite, migdale măcinate  (opţional fructe uscate),  mastic sau anason, scorțișoară ,cuişoare, coriandru, cardamom și nucșoară și se adaugă la aluat.  Framantam bine timp de
aproximativ 10 minute sau până când aluatul este ferm și nu se lipește de mâini. Acoperiți cu un prosop de bucătărie şi puneţi-l deoparte să crească timp de aproximativ o jumătate de o oră. Tapetați cu hârtie de copt o tavă de copt și ungeti cu ulei sau unt topit. Faceți din aluat două pâini circulare aproximativ 8 cm în diametru, păstrând un pumn de aluat pentru decorare. Acoperiți din nou cu un prosop de bucătărie și lăsăți  la odihnă să  crească până când pregătiți decorațiunile.  Când painile au crescut,  faceți cu bucăți mici de aluat  modele pe care le puneți la suprafață pâinilor și in jurul nucii (eventual o cruce sau modele florale). Se acoperă cu o cârpă uscată și o carpă umedă peste și se lasă într-un loc cald să crească din nou, până când este  aproximativ dublat în dimensiune. Ungeti pâinile cu lapte și  presărați cu semințe de susan. Coaceți în cuptorul bine încălzit 1.1 / 2 ore. Se scoate din cuptor  și se răcește pe un grătar acoperită cu un șervet umed.



Mult noroc, bucurați-vă de sărbatori şi Crăciun fericit!
Kala Christougenna Kieftihismenos O Kenourios Chronos!