luni, 3 ianuarie 2011

Vargabeleș (budincă dulce de paste la cuptor – cu brânză și stafide)

Vargabeleș (în maghiară Vargabéles) este un desert din Ardeal, cel mai probabil de origine secuiască, alcătuit dintr-o umplutură de tăieței fierți în lapte amestecați cu brânză de vaci și stafide, acoperiți cu blat de ștrudel sau foitaj cu unt și copt. Acest preparat care pe românește  e cunoscut ca    budincă dulce de paste la cuptor – cu brânză și stafide, este un  mare clasic al gastronomiei din Transilvania.Se bănuiește că a apărut în secolul al-XVIII-lea în Cluj de unde s-a răspândit în tot Ardealul.

Ingrediente :

6 ouă , 1 / 2 kg de brânză proaspătă de vaci (sau dacă gășiți cremă de brânză covasită), 75 gr. unt, 200 ml. smântână, 150 gr. stafide, 75 gr.zahăr brun , 75 gr zahăr pudră, 1 lingură de zahăr vaniliat ( că să nu mai cumpărați esențe chimice de pe piață, puteți ține într-un borcan bine închis zahăr cu 1/2 baton vanilie), coaja și zeama de la o lămâie bio, coaja de la o portocală bio, 300 gr.  paste late cu ou (sau fidea cu ou de casă), 2 pachete de aluat de patiserie fraged sau de foi de plăcintă, 600 ml. lapte, 100 gr. unt topit, 3 ouă,  1 lingură  rom și una de coniac, 2 linguri ulei de măsline, opțional o lingură de griș/amidon de porumb.


Mod de preparare:

Fierbeți  pastele al dente în lapte cu puțină sare, zahăr vanilat și ulei de măsline  după indicațiile de pe ambalaj (mai puțin decât scrie acolo cu 1-2 minute). Nu scurgeți și  lăsăți deoparte să se absoarbă laptele. Înmuiem stafidele în apă călduță, puțin rom și coniac, 30 minute. Batem albuușurile cu  zahărul până devine o spumă tare. Adăugăm gălbenușurile și continuăm. Adăugăm brânza, stafidele scurse bine, coaja rasă de lămâie și portocală și sucul de lămâie. Adăugăm apoi 1/2 din smântână și 3 linguri unt topit și omogenizăm bine.  Adăugăm peste această combinație, pastele fierte și răcite un pic. Amestecăm folosind două furculițe de lemn cu atenție să nu rupem pastele.  Se adaugă și restul de smântână dacă mai este necesar. Amestecăm cu grijă câteva minute până când  toate ingredientele sunt bine înglobate. Dacă vi se pare compoziția prea zemoasă puteți adăuga un pic de griș sau de amidon de porumb. Rulați cu făcălețul aluatul pe mărimea tăvii de lucru, sau întideți foile de plăcintă una câte una ungând cu ulei ( se pun doar trei foi la bază și trei foi deasupra în acest caz). Ungeți cu unt topit o tavă de sticlă termorezistentă și așezați 1 foaie de aluat pe baza vasului pe care le ungeti ușor cu pensula  cu unt topit (sau cum am mai spus foile de placintă). Puneți peste aceste foi amestecul de brânză de mai înainte nivelați-l bine. Peste, puneți alt   strat de foi de patiserie pe care le ungeti cu  unt topit.  Se înțeapă cu furculița foile de deasupra că sa nu se umfle prea mult, se taie în pătrate potrivite pentru o porție.  Se pune într-un cuptor preâncălzit și se coace 40-50 de minute până la 1 oră la foc mediu.  Se servește caldă,  ornată cu zahăr pudră, dar e și mai bună a două zi, un pic încălzită.



Spor la treabă și poftă bună!