luni, 13 octombrie 2025

Κοντοσούβλι χοιρινό με πατάτες, πιπεριά, ντομάτα και γραβιέρα στη λαδόκολλα-Kontosoúvli choirinó me patátes, piperiá, ntomáta kai graviéra se ladókolla-Frigărui de porc cu cartofi, ardei, roșii și brânză Gruyère pe hârtie de copt

Κοντοσούβλι χοιρινό με πατάτες
Frigărui de porc-Kontosoúvli
I. Kontosoúvli de porc cu cartofi, ardei, roșii și gravieră la hârtie de copt este un preparat rustic, foarte aromat, tipic pentru mesele de duminică în Grecia.

 


Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg. carne de porc (ceafă sau pulpă, tăiată în cuburi mari), 4 cartofi mari, tăiați felii sau cuburi, 2 ardei kapia (verde și roșu), tăiați fâșii, 2 roșii coapte, tăiate felii, 150 gr. brânză graviera (sau cașcaval maturat, gruyère ori kefalograviera), 1 ceapă tăiată julien, 3 linguri ulei de măsline, 1 linguriță muștar, 1 linguriță oregano uscat, 1 linguriță cimbru uscat, sare marină neiodată, piper, suc de la ½ lămâie, hârtie de copt și folie de aluminiu/ 

Mod de preparare: A.Marinadă pentru carneAmestecă într-un bol: 3 linguri ulei de măsline, sucul de la ½ lămâie, 1 linguriță muștar, 1 linguriță oregano, puțin piper și sare/Pune carnea în marinadă, amestecă bine și las-o la frigider cel puțin 2 ore (ideal peste noapte). B. PrepararePreîncălzește cuptorul la 190°C. Pe o tavă întinsă pune o folie de aluminiu și deasupra o bucată mare de hârtie de coptAșază în straturi:cartofii, carnea marinată, ardeii și roșiile, bucăți de gravieră (brânză). Stropește cu puțin ulei de măsline și condimentează cu sare, piper, oregano. Învelește totul în hârtie și apoi în folie de aluminiu, formând un „pachet” bine închis. Coace la 190°C. timp de 1 oră și jumătate – 2 ore, până când carnea devine fragedă și cartofii sunt moi. Deschide pachetul ultimele 10 minute ca să se rumenească ușor. C. ServireSe servește fierbinte, direct din hârtie, cu zeamă de lămâie proaspăt stoarsă și o salată verde sau tzatziki alături.


II . Mai jos găsiți Kontosoúvli de porc cu cartofi, ardei, roșii și gravieră – la tavă sau grătar este o altă varianta simplificată a rețetei de “Κοντοσούβλι χοιρινό με πατάτες, πιπεριά, ντομάτα και γραβιέρα”, adaptată pentru cuptor sau grătar, fără hârtie de copt:

 

 Ingrediente (4 porții): 1 kg. carne de porc (ceafă sau pulpă, tăiată în cuburi mari), 4 cartofi mari, tăiați cuburi, 2 ardei Kapia (verde și roșu), tăiați fâșii, 2 roșii coapte, feliate, 150 gr. brânză graviera (sau cașcaval maturat, gruyère ori kefalogravierar), 1 ceapă mare, tăiată julien, 4 linguri ulei de măsline, suc de la 1 lămâie,1 linguriță muștar, 1 linguriță oregano, 1 linguriță cimbru, sare marină meiodată, piper, puțin boia.

 

Mod de preparareA.Marinarea cărniiAmestecă uleiul de măsline, sucul de lămâie, muștarul, oregano, cimbrul, sarea și piperul. Pune carnea în marinadă, acoperă și las-o la frigider 2-3 ore (sau peste noapte, ideal). Varianta 1 – La cuptorPreîncălzește cuptorul la 200°C. Într-o tavă mare pune cartofii, carnea marinată, ardeii, roșiile și ceapa. Amestecă bine totul cu puțin ulei de măsline și condimente, apoi acoperă tava cu hârtie de copt și peste cu folie de aluminiu. Coace 1 oră și 15 minute (până carnea și cartofii sunt moi). Scoate folile, presară brânza graviera rasă sau bucăți, și mai lasă 10–15 minute neacoperit, până se topește și se rumenește frumos. Varianta 2 – La grătar:  Pune bucățile de carne marinate pe frigărui și frige-le la foc mediu 20–25 minute, întorcând des. În paralel, prăjește sau coace cartofii și legumele (ardei, roșii) într-o tavă la cuptor ori pe plită. Când totul e gata, așază într-un vas mare: cartofii și legumele dedesubt, frigăruile deasupra, și presară graviera rasă — căldura va topi brânza peste carne. B. ServireCu lămâie proaspăt stoarsă, oregano și o salată verde, tzatziki sau iaurt grecesc rece.Merge foarte bine cu un pahar de vin alb sau retsina.

Mai jos amestec de condimente și ulei aromat – ca în tavernele grecești “ca la taverna grecească”, adică acel gust autentic de insulă (cu combinația de ierburi și ulei aromat), adică secretul pentru gustul acela autentic.


I. Amestec de condimente uscate (pentru carne) mix merge perfect la: porc, pui, miel, chiar și legume la grătar.

 

Amestecă și păstrează într-un borcan:

  • 1 lingură oregano uscat
  • 1 linguriță cimbru
  • 1 linguriță rozmarin (mărunțit fin)
  • 1 linguriță piper negru proaspăt râșnit
  • ½ linguriță boia dulce (sau afumată, dacă vrei aromă de grătar)
  • ½ linguriță chimen măcinat (opțional, pentru un parfum subtil oriental)
  • 1 vârf de cuțit scorțișoară (da, grecii pun un pic — dă profunzime gustului)
  • sare de mare neiodată grunjoasă, după gust

 

 

II. Ulei aromat grecesc pentru marinadă:

 

Amestecă într-un bol mic: 

  1. 100 ml. ulei de măsline extravirgin
  2. 2 căței usturoi zdrobiți
  3. sucul de la ½ lămâie
  4. 1 linguriță muștar Dijon
  5. 1 linguriță din amestecul de condimente de mai sus
  6. 1 linguriță miere – dacă vrei un gust ușor caramelizat la cuptor

 

Amestecă bine și folosește-l pentru a marina carnea timp de 2–12 ore la frigider.

 

Trucuri de bucătar grec:

 

După ce scoți carnea din cuptor sau de pe grătar, stropește-o imediat cu puțin ulei de măsline și suc proaspăt de lămâie.

Asta îi dă luciu, aromă și gustul acela inconfundabil de „proaspăt” ca în tavernele de la malul mării.

 

Mai jos o variantă de sos sau garnitură tradițională grecească care merge perfect cu acest Kontosoúvli (de exemplu tzatziki, iaurt cu lămâie sau cartofi la cuptor în stil grecesc)?

 

Iată trei variante tradiționale grecești de sosuri și garnituri care merg perfect cu kondosouvliul de porc sau cu orice friptură grecească:

 

1. Tzatziki clasic – sosul răcoritor cu iaurt și usturoi

 

Ingrediente: 250 gr. iaurt grecesc (10% grăsime), 1 castravete (dat pe răzătoare fină, stors bine de zeamă), 2 căței usturoi zdrobiți, 2 linguri ulei de măsline extravirgin, 1 linguriță oțet de vin alb sau suc de lămâie, puțină sare marină neiodată, o lingură mărar tocat.

 

Mod de preparare: Amestecă toate ingredientele într-un bol, gustă și potrivește cu sare și lămâie. Ține-l la frigider cel puțin 30 de minute înainte de servire — aromele se combină perfect. Merge excelent cu carne la grătar sau cartofi copți.

 

 2. Sos de iaurt cu lămâie, muștar și oregano – rapid și aromat

 

Ingrediente: 200 gr. iaurt grecesc, 1 linguriță muștar, 1 linguriță ulei de măsline, sucul de la ½ lămâie, ½ linguriță oregano uscat, un cățel mic de usturoi, sare marină neodată și piper după gust

 

Mod de preparare: Amestecă toate ingredientele — obții un sos fin, ușor acrișor, perfect pentru a stropi carnea caldă. Poți adăuga și un cățel mic de usturoi, dacă vrei aromă mai intensă.

 

3. Cartofi la cuptor în stil grecesc (Πατάτες λεμονάτες)

 

Ingrediente:1 kg. cartofi, tăiați felii mari, 3 linguri ulei de măsline, sucul de la o lămâie, 2 căței usturoi tocați, 1 linguriță oregano, ½ linguriță cimbru, sare marină neiodată, piper, 200 ml. apă sau supă de legume

 

Mod de preparare: Pune cartofii într-o tavă, adaugă toate ingredientele și amestecă bine. Acoperă cu hârtue de copt și apoi cu folie de aluminiu și coace la 200°C. timp de 50–60 minute. Scoate folile, mai lasă 15 minute până devin aurii.

Sunt perfecți alături de carne, tzatziki și o felie de gravieră topită deasupra.

 

Spor la treabă și poftă bună!

 

 

 

 

 

Diferite rețete de Χταπόδι με πατάτεςs (caracatiță cu cartofi)


I
  
Caracatiță cu oțet și cartofi (Χταπόδι με ξύδι και πατάτεςs)

 

Ingrediente (pentru 4 porții): 1 caracatiță proaspătă sau congelată – aprox. 1,2–1,5 kg., 100 ml. oțet de vin roșu, 4–5 linguri ulei de măsline extravirgin, 4 cartofi mari, curățați și tăiați cuburi, 2–3 căței de usturoi, tocați mărunt, 1 frunză de dafin, 1 linguriță boabe de piper negru, sare marină neiodată (după gust), puțin oregano uscat, apă, doar cât să acopere parțial caracatița.

 

Mod de preparare: A. Fierberea caracatiței: Dacă folosești caracatiță congelată, las-o să se dezghețe complet prin șoc termic. Taie caracatița în bucăți mari. Pune-o într-o cratiță mare fără apă — caracatița își va lăsa propriul lichid. Adaugă frunza de dafin și boabele de piper. Las-o să fiarbă la foc mic 40–50 de minute, până devine fragedă. Dacă e nevoie, mai adaugă puțină apă fierbinte pe parcurs. B. Pregătirea oțetului: Când caracatița este aproape fiartă, adaugă oțetul și mai las-o 5–10 minute să fiarbă, ca să se pătrundă aromele. Scoate bucățile de caracatiță și taie-le mai mici. C. Cartofii: Fierbe cartofii în apă cu sare separat, până devin moi, dar nu sfărâmicioși.  curge-i și pune-i într-un bol. D. Combinarea: Într-o tigaie, încinge uleiul de măsline. Adaugă usturoiul și apoi bucățile de caracatiță. Pune și cartofii fierți, amestecă ușor. Toarnă deasupra puțin din lichidul cu oțet în care a fiert caracatița. Presară oregano și mai lasă 2–3 minute pe foc să se lege aromele. E. Servire: Se servește caldă sau la temperatura camerei, stropită cu puțin ulei de măsline crud și eventual câteva picături de lămâie. Este excelentă alături de pâine de țară și un pahar de vin alb sec sau ouzo. 


II. Caracatiță marinatã în oțet cu cartofi.Altă variantă tradițională grecească de χταπόδι ξιδάτο με πατάτες (caracatiță cu oțet și cartofi), mai simplă și mai „de tavernă”, adică servită rece, ca meze (gustare):

 

 

Ingrediente: 1 caracatiță de aproximativ 1–1,2 kg, 150 ml. oțet de vin roșu, 100 ml. ulei de măsline extravirgin, 3–4 cartofi mijlocii, 2 frunze de dafin, 10–12 boabe de piper negru, 1 linguriță sare de mare, 1 linguriță oregano uscat (sau cimbru), 1 cățel de usturoi zdrobit, puțină apă.

 

Mod de preparare:  A. Fierberea caracatiței: Pune caracatița curățată într-o cratiță mare, fără apă (își va lăsa propriul lichid). Adaugă frunzele de dafin și boabele de piper. Las-o să fiarbă la foc mic timp de aprox. 45–60 de minute, până devine moale. Când e gata, o scoți și o lași să se răcească. B. Pregătirea marinadei: Într-un castron, amestecă oțetul cu uleiul de măsline, sarea, oregano și usturoiul. C. Cartofii: Fierbe cartofii separat în apă cu sare. Scurge-i, lasă-i să se răcească și taie-i cuburi mari. D. Asamblarea: Taie caracatița bucăți potrivite și pune-o într-un bol mare. Adaugă cartofii, apoi toarnă deasupra marinada cu oțet și ulei. Amestecă ușor, acoperă și lasă la frigider cel puțin 2 ore (ideal o noapte întreagă). E. Servire: Se servește rece, ca aperitiv sau salată de post. Poți adăuga și puțină ceapă roșie tăiată subțire sau măsline negre pentru un gust mai complet. Stropește la final cu puțin suc de lămâie și un fir de ulei de măsline crud.

 


III. Caracatiță în vin alb și oțet, cu cartofi (variantă insulară). Acum o  varianta insulară (din Ciclade și Creta) a rețetei de χταπόδι ξιδάτο με πατάτες, o versiune mai rafinată, în care oțetul se combină cu vin alb și mirodenii, în loc de oțet puternic, pentru o aromă mai fină.


Ingrediente: 1 caracatiță proaspătă sau congelată – 1,2 kg, 100 ml. vin alb sec, 50 ml oțet de vin alb, 4 linguri ulei de măsline extravirgin, 4 cartofi mari, tăiați în bucăți mari, 1 frunză de dafin, 5–6 boabe de piper negru, 1 ceapă mică, tocată mărunt pentru aromă mai dulceagă, puțină sare marină neiodată, oregano sau cimbru, o lingură pătrunjel proaspăt tocat (pentru servire)

 

Mod de preparare: A. Pregătirea caracatiței: Spală caracatița și taie-o în bucăți mari. Pune-o într-o cratiță fără apă, doar cu frunza de dafin și boabele de piper. Fierbe la foc mic 40–50 minute, până devine fragedă și își lasă sucul propriu. B. Adăugarea vinului și a oțetului: Când e aproape fiartă, adaugă vinul alb și oțetul. Lasă-le să fiarbă împreună încă 10–15 minute, până scade sosul și devine ușor acrișor și aromat. C. Cartofii: Fierbe separat cartofii în apă cu sare, până sunt moi dar nu se sfărâmă. Scurge-i bine. D. Combinarea: Într-o tigaie mare, încinge uleiul de măsline. Adaugă ceapa (dacă o folosești) și călește ușor până devine translucidă. Pune bucățile de caracatiță și cartofii, toarnă deasupra puțin din sosul de vin și oțet. Presară oregano sau cimbru, amestecă ușor și mai lasă pe foc 2–3 minute. E. Servire: Se servește caldă sau la temperatura camerei. Se stropește cu ulei de măsline crud și suc de lămâie. Presară pătrunjel proaspăt tocat înainte de servire. Ideală alături de un pahar de Assyrtiko  (vinuri alb seci din insule).

 


 

IV.  Caracatiță cu oțet, vin alb, capere și cartofi – varianta din din insula Lesvos (Λέσβος), una dintre cele mai iubite interpretări ale preparatului χταπόδι ξιδάτο με πατάτες.

Este o rețetă de tavernă de coastă, aromată, cu capere, ceapă, vin alb și oțet, servită călduță sau chiar rece, ca meze lângă ouzo.

 

 

Ingrediente: 1 caracatiță proaspătă sau congelată – 1–1,2 kg, 100 ml. vin alb sec, 50 ml. oțet de vin alb (sau roșu, după preferință), 5 linguri ulei de măsline extravirgin, 1 ceapă roșie mare, tăiată solzi subțiri, 2 căței de usturoi, tocați fin, 3–4 cartofi mari, fierți și tăiați bucăți, 1 lingură capere, scurse, 1 frunză de dafin, 5–6 boabe de piper negru, oregano uscat, sare de mare și piper proaspăt măcinat, puțin pătrunjel proaspăt tocat, pentru servire.

 Mod de preparare: A. Fierberea caracatiței: Pune caracatița întreagă într-o cratiță, fără apă, doar cu dafinul și boabele de piper. Fierbe la foc mic 45–50 minute, până devine fragedă. Scoate-o, taie-o bucăți și păstrează puțin din lichidul de fierbere (aprox. ½ cană). B. Sotarea de bază: Într-o tigaie mare, încinge uleiul de măsline. Adaugă ceapa și usturoiul și călește până devin aurii și dulci. C: Deglazare: Adaugă bucățile de caracatiță în tigaie. Toarnă vinul alb și lasă-l să se evapore puțin. Adaugă oțetul și puțin din lichidul de fierbere.  Fierbe 10–12 minute, până se îngroașă ușor sosul. D. Cartofii și caperele: Pune cartofii fierți și caperele în tigaie, amestecă ușor. Condimentează cu oregano, sare și piper. Mai lasă 2–3 minute pe foc, doar cât să se lege aromele. E. Servire:Se servește călduță sau rece, ca salată marinată.Stropește cu ulei de măsline crud și adaugă pătrunjel proaspăt. Merge perfect cu ouzo, tsipouro sau un vin alb ușor (Moschofilero, Assyrtiko).

În Lesvos, o servesc adesea cu pâine de orz și măsline verzi alături.


V.  Caracatiță murată în oțet (Χταπόδι ξιδάτο για μεζέ) Și  acum varianta autentică de Lesvos  pentru iarnă, unde caracatița se conservă în oțet și ulei pentru mai multe zile — adică rețeta de caracatiță murată în oțet (χταπόδι ξιδάτο για μεζέ); e mai rară, dar foarte tradițională.Cu această rețetă intrăm în adevărata tradiție marinărească din insulele grecești. Rețeta originală de Χταπόδι ξιδάτο (caracatiță murată în oțet) — care nu e doar o mâncare, ci un meze de iarnă păstrat în borcan, servit lângă ouzo, vin sau tsipouro. Provine din Lesvos, Chios și Syros, unde pescarii conservau caracatița pentru lunile reci.

 

Ingrediente:1 caracatiță proaspătă sau congelată – 1,5 kg, 250 ml. oțet de vin roșu, 150 ml. vin roșu sec, 200 ml. ulei de măsline extravirgin, 2 frunze de dafin. 10 boabe de piper negru, 1 linguriță semințe de coriandru,1 cățel de usturoi tăiat felii subțiri  pentru aromă, 1 linguriță oregano sau cimbru uscat, puțină sare marină grunjoasă neiodată.

 

Mod de preparare:  A. Curățarea și fierberea: Spală caracatița, îndepărtează ciocul și ochii., Taie în bucăți potrivite. Pune-o într-o oală grea, fără apă (își va lăsa zeama proprie). Adaugă frunza de dafin și boabele de piper. Fierbe la foc mic 40–50 minute, până devine fragedă. Las-o să se răcească în propriul lichid, apoi scurge bine bucățile. B. Marinarea: Într-un vas de sticlă sau ceramică, pune bucățile de caracatiță. Toarnă oțetul și vinul. Adaugă usturoiul, coriandrul, oregano și puțină sare. Acoperă și lasă la frigider sau într-un loc răcoros 24 de ore. C. Conservarea: A doua zi, scurge o parte din lichidul de oțet (dar nu tot). Pune caracatița într-un borcan de sticlă curat. Toarnă uleiul de măsline peste, până o acoperă complet. Închide ermetic. Se păstrează la frigider până la 2–3 săptămâni.D. Servire: Se servește rece, scoasă direct din ulei.Poți adăuga câteva felii de ceapă roșie, capere și puțin oțet crud chiar înainte de servire. Merge de minune cu ouzo rece, raki sau tsipouro, dar și cu vin alb sec. 

Truc din Lesvos:

 

  1. Unii pescari adaugă în marinadă puțin zahăr brun (½ linguriță) ca să rotunjească aciditatea oțetului.
  2. Alții înlocuiesc vinul roșu cu vin alb sec și pun câteva picături de lămâie la servire.
Spor la treabă și poftă bună!