miercuri, 23 martie 2011

Halvas me sokolata kai xirous karpous-Halva cu ciocolata si fructe uscate

Ingrediente:

125 gr. ciocolata menaj,1 lingura unt, 2-3 lingurite de sirop de gutui sau altceva in lipsa (de la vreo dulceata) 1/4 lingurita sar de mare neiodata, un picut piper proaspat macinat, 1/2 lingurita scortisoara, o bucata baton vanilie, 150 gr. migdale prajite, dulceata de gutui sau de altfel dupa preferinte cam 2 linguri.
Sau
125 gr. ciocolata menaj,8 caise uscate sau alte fructe uscate (cum ar fi prune uscate, smochine, curmale, ananas),½ ceasca nuci prajite,½ ceasca nuci pecan prajite,½ ceasca merisoare uscate sau stafide
pentru decorarae: Sos de ciocolata, nuca de cocos si scortisoara, pentru stropire pe partea de sus

Mod de preparare:

Taiati migdalele prajite in bucati mari.se topeste ciocolata pe bain-marie se adauga untul si siropul iar atunci can este gata condimentele continuand amestecarea pana este gata pe baia calda pentru a preveni intarirea. Adaugati si restul de ingrediente si continuati sa amestecati pana la inglobare dar tot pe apa calda.Puneti o folie alimentara intr-un castron sau o forma ,turnati amestecul acoperiti cu folie si dati la frigider cateva ore sa se intareasca bine. Dacă nu se poate scoate din castron, se adaugă apa fierbinte intr-un castron mai mare si se pune cel mic pentru cateva secunde pane se desface.Scoateti foliile,puneti preparatul pe o farfurie si presarati sirop de ciocolata, scortisoara si nuca de cocos pe partea de sus.
Sau
Prajiti nucile si taiati-le in bucati mai maricele.Amestecati cu cu fructele uscate taiate si ele mai micute si vanilia, adaugati in ciocolata topita ca mai sus iar in continuare faceti ca in varianta precedenta. In loc sa turnati intr-un castron puteti turna amestecul in cupe mai mici dar tot asa tapetate.

Kali Orexi! Pofta Buna!