sâmbătă, 3 martie 2018

Τγανίτες-Tiganites-Clatite grecesti



In Grecia antica de acum 25 de secole oamenii se adunau pentru a viziona spectacole de teatru. De pe scena teatrului atenian, personajele  ne vorbesc despre mancare dar si despre micul dejun . Personajele comediei antice grecești (din piesele unor autori, cum ar fi Cratinus și Magnes) sunt de acord ca nu exista nimic mai gustos decat Τγανίτες-Tiganites! deci putem concluziona ca acestea nu sunt o inventie a bucatarilor moderni ci indulceau diminetile grecilor antici , ca un preparat preferat de multi pentru micul dejun fiind pregatite foarte devreme dimineata, in zori.Asa cum am mai spus cea mai veche referinta disponibila este de la un vechi poet comic atenian, numit Cratinus, care descrie aburul care se ridica din clatitele calde dimineata;  clatite a servite cu miere turnata pe deasupra dar si  fructe si nuci. Pe insula Corfu (Kerkyra) există chiar si un festival religios pe  12 decembrie, in cinstea patronului insulei Sfantul Spiridon cand se servesc asa numitele "Tiganites tou Aghiou" adica  “Clatitele sfantului”. reteta antica folosea doar un amestec simplu de faina si apa. Cu toate acestea, se poate adauga si miere - suficienta pentru transformarea unei clatite simple intr-o delicatesa calda care "ridica roua aburului", conform unuia dintre personajele lui Cratinus. Desi susanul nu este mentionat explicit in textele originale, consider ca ar fi un bun supliment fiind folosit foarte des in bucatăria antica greceasca. Tigaile de prajire au fost, deasemenea, cunoscute in Grecia antica erau numite tagēnon (greacă: τγηνον). Probabil ca nu aveau dezvoltate inca sobe de gatit, gatind pe vetre deasupra focului  dar dezvoltand mai tarziu cuptorul cu incarcare frontala. Istoricii gastronomici considera ca grecii au dezvoltat in mod semnificativ producerea aluaturilor inclusiv cele de paine.  Cuptoarele de paine cu incarcare frontala au fost dezvoltate in Grecia antica. Grecii au creat o mare varietate de aluaturi, forme de paine si stiluri de servire a painii impreuna cu alte alimente.
Deci, data viitoare cand va asezati în fata unei tigai de clătite  puteti sa va ganditi la cat de putine lucruri s-au schimbat  din timpul lui Socrates.


Mai jos voi da cateva variante de clatite-Τγανίτες-Tiganites incepand cu reteta clasica.





Reteta 1





Ingrediente:





500 ml  apa calduta, 400 gr.faina, ulei de masline extravirgin 100 ml , 1 lingurita de sare, 2 lingurite de zahar, 1 ½ lingurita de drojdie uscata, miere de cimbru, susan si nuci la alegerea dvs







Mod de preparare:





Se dizolva drojdia in apa calduta, dupa care adaugati uleiul de masline, sarea si zaharul. Adaugati faina la acest amestec lichid



(Pentru a realiza un aluat corect, puneti faina putin cate putin in lichid si nu invers. Faina se dizolva mai usor si nu lasa cocoloase. Daca va place si nu sunteti alergic la susan, puteti adauga 2/3 lingurite in aluat. Va oferi un gust deosebit, foarte caracteristic pentru deserturile grecesti).Amestecati.Lasati timp de 20-30 minute in mediu cald. Puneti pe foc tigaia de clatite si ungeti-o cu ulei de masline, iar atunci cand este incinsa bine puneti cu un polonic din aluat in mijlocul ei. Cu o spatula neteziti spre margini si asteptati pana cand partea inferioara este aurie, dupa care veti face si cealalta parte. Turnati miere pe partea de deasupra atunci cand clatitele sunt inca fierbinti. puteti adauga si deasemenea: susan, stafide sau alte fructe dupa plac.





Reteta 2





Ingrediente:





1 cana (250 ml.) faina integrala, 1 cană (250 ml.) de lapte



1 ou, 1 lingură (15 ml) ulei de masline extra virgin, 1 lingurita praf de copt (optional daca vreti sa fie mai pufoase), ½ lingurita  sare , ulei de masline pentru prajire, miere din Grecia ,  fructe proaspete si / sau nuci pisate sau ce va mai place





Mod de preparare:





Combinati  faina, praful de copt (optional) si sarea intr-un bol . Intr-un alt bol bateti energic oul dupa care adaugati uleiul de masline si laptele si amestecati bine . Acum puteti rasturna amestecul lichid cu portia peste amestecul de faina amestecand pentru combinarea ingredientelor . Dac preferati o clatita mai subtire, adaugati un pic mai mult lapte la aluat. Incalziti bine tigaia de clatite punand si ceva ulei de masline, la foc mediu.  Odata ce uleiul s-a incins puteti rasturna cu polonicul in centrul tigaii din aluatul pregatit netezindu-l apoi spre margini.  Cand marginile incep sa se usuce si apar bule, intoarceti pentru a se putea face si cealalta parte. Serviti fierbinte cu unt si miere . Puteti adauga, de asemenea, niste nuci pisate si ceva scortisoara.







Reteta 3

 

Ingrediente:





200 gr. iaurt grecesc,2 oua, 50 ml. ulei vegetal. un varf de cutit sare, putin extract de vanilie, 1 lingurita zahar , 200 gr faina, 1 lingurita de bicarbonat de sodiu,  50 gr. unt , sirop de miere sau miere pentru servire si  fructe sau seminte dupa gust.



Mod de preparare:





Intr-un bol mare, amestecati iaurtul, oul, uleiul vegetal, un varf de sare, vanilia si zaharul pana se combina complet. Adaugati faina, bicarbonatul si amestecati usor doar pentru a se combina, fara a amesteca insa prea mult. Incalziti  tigaia de clatite cu o lingura de unt si incepeti coacerea clatitelor la foc mediu la fel ca in retetele de mai sus. (Veti sti ca sunt gata atunci cand nu se mai vor lipi de tigaie si se pot intoarce usor). Cand sunteti gata, transferati clatitele pe un platou de servire. Serviti cu miere, nuci, fructe, sau orice altceva ce va poate placea.



  



Reteta 4




Ingrediente:





250 ml. lapte , 200 ml apa minerala cu bule, 2 oua, un varf de cutit sare, putin extract de vanilie, coaja de lamaie rasa, 1 lingurita zahar , 200 gr .faina sau cat este necesar, 20 ml. ulei masline extravirgin, 50 ml. ulei vegetal sau cat este necesar,  pentru servire miere, dulceata de visine sau alta dupa plac sau  fructe sau seminte dupa gust etc.





Mod de preparare:





Intr-un bol mare, bateti energic ouale, adaugati laptele continuand baterea dupa care prin ploaie adaugati faina pana se ingroasa un pic. Acum puteti adauga si apa minerala, zaharul, sarea, coaja rasa de lamaie vanilia si putin ulei de masline (optional puteti adauga si scortisoara si seminte de susan) si continuati sa amestecati pana se combina complet. Incalziti  tigaia de clatite cu o lingura de ulei vegetal iar cand acesta este bine incins incepeti coacerea clatitelor la foc mediu la fel ca in retetele de mai sus. (Veti sti ca sunt gata atunci cand nu se mai vor lipi de tigaie si se pot intoarce usor). Cand sunteti gata, transferati clatitele pe un platou de servire. Serviti cu dulceata,miere, nuci, fructe, sau orice altceva ce va poate placea.





Kali Orexi!



Pofta Buna!