vineri, 14 august 2020

Μύδια σαγανάκι-Mýdia saganáki- Midii saganaki în sos de ro;ii

Etimologie/ n bucătăria grecească, saganaki (σαγανάκι) este oricare dintre diversele feluri de mâncare preparate într-o tigaie mică, cu două toarte.Cel mai cunoscut este un aperitiv făcut cu brânză. Preparatele sunt denumite pentru tigaia în care sunt preparate, numite saganaki, care este un diminutiv a cuvântului sagani, o tigaie cu două mânere. Numele provine din cuvântul turcesc sahan „farfurie de cupru”, împrumutat din arabă صحن (ṣaḥn). Brânza folosită la saganaki este de obicei graviera, kefalograviera, halloumi, kasseri, kefalotyri sau brânză feta din lapte de oaie. Variațiunile regionale includ utilizarea brânzei de Arachova, halloumi în Cipru și vlahotiri în Metsovo. Brânza se topește într-o tigaie mică până se încinge și se servește în general cu suc de lămâie și piper. Se mănâncă cu pâine prăjită. Alte feluri de mâncare gătite într-o tigaie cu saganaki includ saganaki de creveți (în greacă: γαρίδες σαγανάκι, garídes saganáki) și saganaki de midii (greacă: μύδια σαγανάκι, mýdia saganáki), care sunt de obicei și cu feta și includ și un sos picant de roșii.

 

Midiile trebuiesc cumparate proaspete, nu le luam pe cele state pe pe gheață, ci cerem să ni se aducă  din spate. Este recomandat să ne uităm să nu fie desfăcute, și să nu miroasă a pește vechi stătut ci a proaspăt cu iz sarat. Acasă se pun în apă rece, sa-și lse nisipul, iar pe cele cele deschise le aruncăm. Cele  desfăcute câțiva mm. le batem putenic de masă si dacă se  închid, le păstrăm dacă nu le aruncăm și pe ele. Trecem la spalarea lor, luând fiecare midie în parte, îi rupem mustățile, le curățăm cu un cuțit sau un burete de sârmă. Apoi le spălăm sub jet de apă, după care le punem tot în apă rece, pentru scurt timp până le gătim. Înainte de gătire le punem la scurs într-o sită pentru 10 minute. Acum, după ce sunt curățateș i  dacă toate sunt închise trecem la pregătirea lor. (Se pot pune într-o strecurătoare (cu o farfurie) dedesubt și păstrate în frigider până la 1 zi. Când sunteți gata să  gătiți, puneți-le într-un bol cu ​​apă și un pic de făină. Midiile sunt vii, vor respira și orice

nisip pe care îl va scuipa va adera la făină și se va scufunda la fundul bolului. După 30 de minute, le clătiți midii și le gătiți.)

Ingrediente:  250 gr. midii (cand vor fi decojite), 3 linguri de ulei de măsline,  1-2 cepe albe uscate tăiate mărunt, sare și piper după gust (dar atenție câtă sare puneți deoarece și Feta este sărată și scoicile își lasă și ele zeamă sărată), 2 roșii mari cărnoase date pe răzătoarea mare,  3 căței de usturoi tăiați mărunt, 1 linguriță de zahăr granulat,   1/2 linguriță de oregano uscat, cimbru proaspăt, 1/2 ardei iute, 1 linguriță pastă de tomate, mărar și pătrunjel tocate fin, 150 gr. brânză


feta sfărâmată, 100 ml vin alb sec. Pentru servire: pâine prăjită, 3 linguri de ulei de măsline, oregano uscat, sare, ceva pătrunjel

Mod de preparare: Puneți o tigaie înaltă și cu capac la foc și lăsați-o să se încălzească. Se adauga uleiul de măsline și ceapa tocată mărunt. Sotați și lăsați să se caramelizeze frumos, adăugând și zahărul și pasta de tomate. Stigeți cu vin și lăsați să se evapore alcoolul. Când este gata, se adaugă ardeiul, sarea, usturoiul tăiat subțire, oregano uscat și cimbrul tocat fin. Amestecați. Adăugați ardeiul iute tocat fin, dați focul mai mic și adăugați roșiile. Aduceți sosul la fiert și lăsați să se evapore cea mai mare parte a lichidului. Se fierbe până se îngroașă sosul. Amestecați și adăugați midiile ( Acestea în prealabil au fost trase la tigaie cu nițte ceapă, usturoi și vin, la foc iute pentru 5 minute, timp în care scuturăm de câteva ori tigaia, dar cu capacul pus. După cele 5 minute, midiile se deschid. Cel nedeschise se aruncă. Scoatem midiile cu o spumiera intr-un bol le lăsăm spă se răcească și le curățăm păstrând câteva daca vrem întregi de decor.) Transferați într-un vas rezistent la cuptor. Tăiați feta în bucăți și așezați-o peste midii. Adăugați uleiul de măsline, piperul și cimbru. Se coace în cuptor preîncălzit timp de 2-3 minute, până când brânza devine aurie. Serviți imediat cu multă pâine prăjită, unsă cu ușei de măsline și presărată cu oregano. Alături cu un pahar de  Ouzo sau Tsipouro sau Retsina de calitate și vă puteți transporta într-o taverna de pe litoralul grecesc.

Notă: |Cum am menționat și mai sus, sare și piper nu sunt cu adevărat necesare aici. Midiile și brânza Feta furnizează toată sarea necesară în farfurie, iar pentru piper, ardeiul iute  are grijă .

 Spor la treabă și poftă bună!






    .

    


 

A servi

 

    Puneți o tigaie la grătar la foc și lăsați-o să se încălzească foarte bine.

    Presărați pâinea cu ulei de măsline și presărați oregano uscat și sare.

    Transferați în tigaia de grătar, cu ulei în jos. Apăsați-l cu mâinile și prăjiți până la aur.

    Scoateți mușchiul saganaki din cuptor, presărați pătrunjel tocat fin și serviți.

 


Pasta con cozze e fagioli Canellini-Paste cu midii și fasole Canellini

Ingrediente: 400 gr. de midii (fără cochilii -din cele congelate doar carnea, sau proaspete dar scoase după pregătire din cochilie), 3-4 linguri de ulei de măsline extravirgin+încă puțin pentru stropit, 2-3 căței de usturoi tocați mărunt, o ceapă albă tăiată mărunt,

75. ml de vin alb sec, o cutie de 450 gr.  fasole cannellini scursă 200 gr. roșii cherry, 100 ml. de supă limpede de legume, 100 gr. de paste scurte, o legătură de pătrunjel+1 de mărar+ceva cimbru ( toate tocate), 1 bucată ardei iute după cum preferați.


Mod de preparare:  Fasolea cannellini la conservă este ideală pentru această rețetă, dar puteți folosi și altă fasole de bună calitate. Dacă alegeți fasolea uscată, nu uitați să o lăsați la înmuiat peste noapte. Puteți folosi cam orice fel de paste scurte pentru această rețetă, chiar și un amestec dacă aveți mai multe pachete începute în cămară. Dacă aveți midii proaspete începeți prin a le curăța. Apoi după ce s-au scurs bine, încingeți într-un wok mare  1/2 din cantitatea de ulei de măsline și înăbușiți  ușor întâi ceapa după care usturoiul, până se inmoaie. Stigeți cu vin, iar după ce se evaporă alcoolul adăugați midiile, acoperiți cu un capac și gătiți la foc mediu timp de 5-6 minute, agitând tigaia din când în când, până când midiile se deschid (se omite această etapă dacă folosiți doar carne de midii;dacă au fost doar carnea faceți operațiunea de fierbere a lor). Lasați să se răcească un pic, apoi scoateti midiile din cochilii (le puteți pune deoparte pentru ornat-dacă sunt din cele cu cochilii și nu doar carnea) și strecurați, păstrând lichidul. Aruncați midiile care nu s-au deschis. Încingeti într-o tigaie, uleiul rămas, adăugați fasolea cannellini și sotați la foc potrivit timp de un minut. Adăugați roşiile, supa și lichidul de la midii, dați în clocot, puneți pastele și gătiți până devin al dente. Luați de pe foc, adăugați midiile, presărați pătrunjelul, mărarul, cimbrul și ardeiul iute, amestecați ușor apoi serviți. 

Spor latreabă și poftă bună!