Ingrediente :
½ pachet de 50 gr. drojdie proaspata sau drojdie uscata 1 lingurita,
2 cani de apa calduta, 3cani +1 faina de panificatie.
Utilizarea drojdie proaspata:
Puneti putina apa intr-un bol de dimensiuni medii si adaugati drojdia. Folosind o furculita, maruntiti-o pana cand devine o pasta moale. Adaugati apa ramasa in amestecul de drojdie si amestecati bine. Lasati un pic dupa care incepeti sa adaugati incet peste faina (primele 3 cani), amestecand continuu. Consistenta va fi ca un aluat gros. Acoperiţi vasul cu folie de plastic si puneti-l deoparte intr-un loc cald sa fermenteze timp de 24 de ore. Personal, am infasurat vasul acoperit intr-o patura, cred ca ajuta la mentinerea caldurii. Dupa 24 de ore, amestecul va avea basicute la suprafata fiind gata de utilizare. In unele gospodarii din Grecia se lasa sa fermenteze pentru una sau doua zile mai mult, va da un gust mult mai puternic de aluat acru painilor. Puteti alege, pentru a -l congela pentru utilizarea in alta zi. Aluatul starter poate fi pastrat timp de pana la o saptamana in frigider, dar trebuie sa fie revitalizat inainte de a-l utiliza.
Utilizarea drojdiei uscate:
Puneti putina apa intr-un bol de dimensiuni medii si amestecati granulele de drojdie apoi dati-o deoparte pentru 15-20 de minute pentru a fermenta si absorbi apa. Urmaţi apoi instrucţiunile de la drojdie proaspata.
Scoateţi aluatul din frigider si puneti-l intr-un castron. Adaugati o cana de faina si apa suficienta pentru a face un aluat gros. Puneţi-l deoparte intr-un loc cald sa fermenteze timp de 24 de ore. A doua zi, aceasta ar trebui sa aiba basicute si poate fi folosit pentru paine. Se pune intr-o forma de copt unsa cu ulei de masline si se da la cuptor sau cine are la cuptorul cu lemn unde iese mult mai gustoasa.
Kali Epitychia! Mult noroc!