vineri, 24 decembrie 2010

Tort Buturuga (Bûche de Noël) cu ceai și lămâie


Ingrediente:   Pentru blat: 120 gr. zahăr pudră, 4 ouă, 60 gr. făină, 7 linguri  amidon de porumb; Pentru siropul de ceai:1 litru de apă, 70 gr. de zahăr, 1 pachet de ceai  negru cu  bergamotă (am găsit  în România pe net), 3-4 fructe de Kumquat - opțional ( niște fructe portocalii micuțe); Pentru crema de lămâie: 20 cl. de lapte cald, 120 gr. de unt, 2 gălbenușuri de ou, 3 linguri de Maizenă- amidon de porumb, 40 gr. de zahăr, 1 lămâie. Pentru glazură:100 gr. ciocolată neagră, 3 linguri cafea lichidă, 50 gr.unt.

Mod de preparare:  Pentru blat: Într-un castron,se bat ouăle cu zahărul. Când amestecul este gata, se adaugă în ploaie făina și amidonul de porumb.Se toarnă în tava de copt căptușită cu hârtie pergament, înainte și se nivelează cu o spatulă.  Se coace 15 minute la foc mediu.  Atunci când  este copt, se scoate cu tot cu hârtia de copt și se roluiește pe un șervet umed.
Pentru siropul de ceai: Într-o cratițăse pune la fiert apa, zahărul și fructele de Kumquat tăiate pe din două cu coajă cu tot, după care se pun 2 plicuri de ceai și se lasă infuzia de ceai  să se răcească.
Pentru crema de lămâie:   Într-o cratiță, se încălzește, laptele. Într-un castron, combinați gălbenușurile de ou cu zahărul și amestecați până când devine spumos. Adăugați amidon de porumb. Adăugați apoi laptele fierbinte după care  turnați acest amestec într-o cratiță, pe care o veți ține pe foc mic, 3 minute, fără a opri amestecarea. Se toarnă apoi acest amestec într-un castron și se adaugă 60 grame de unt în prealabil înmuiat.  Radeți coaja de lămâie și amestecați-o în compoziție,  amestecați bine și dați la rece. Se scoate apoi și se lasă până când crema este la temperatura camerei, și se adaugă restul de unt în porții mici amestecând mereu.

 
Ornare: Atunci când blatul este rece,se derulează  de pe hârtie de copt. Se toarnă și  se întinde siropul cu o pensula, după care se pune un strat de cremă. Se rulează din nou  și se unge pe dinafară cu glazură de ciocolată (se topește pe baie de aburi ciocolată, se adaugă cafeaua, iar după omogenizare se ia de pe foc și cât este caldă se adaugă untul și se amestecă până la înglobare). Puteți orna  cu felii de lămâie și coajă caramelizată. Păstrați la frigider până la servire.Puteți servi cu un pic de frișcă proaspăt bătută alături.


 


Crăciun Fericit și poftă bună!