duminică, 5 martie 2023

Ρεβυθοκεφτέδες με σάλτσα ταχίνι- Revythokeftédes me sáltsa tachíni-Chifteluțe de năut cu sos de lămâie și tahini


Cred că această rețetă vegană de chifteluțe de năut (
pronunțat revithokeftedes în greacă) servite cu un sos de lămâie și tahini este foarte folositoare pentru mulți  în această perioadă a Postului Paștelui,  aceste chifteluțe de năut fiind din ingrediente naturale, foarte delicioase și consistente și având alături un sos vegan de lămâie cu tahini delicios! Din ingredientele date de mine vor rezulta poate mai multe chifteluțe decât puteți mânca la o singură masă. Dar să știți că se pastreaza foarte bine la frigider câteva zile, iar pentru a le reîncălzi, folosiți o tigaie antiaderentă (nu este nevoie de ulei) astfel încât li se va readuce exteriorul crocant în timp ce le încălziți ( un minut sau două pe fiecare parte). Puteți folosi atât năut uscat pentru această rețetă care ar fi modul tradițional, dar și năutul din conserva este perfect; pentru că fiin făcute piure, textura, care de multe ori nu este la fel de grozavă ca atunci când gătiți năutul uscat, nu mai contează.


Ingrediente: A. Pentru chifteluțe:  2 cutii de năut câte 540 ml. fiecare cutie, 1 cană făină de năut sau făină universală, o legătură mare de pătrunjel tocat, 5-6 fitre de ceapă verde tocate, 1/4 cană ulei de măsline extravirgin, sucul și coaja de la o lămâie bio, 1/4 cană apă,  1 linguriță oregano uscat, 1 linguriță sare marină neiodată, 1/2 linguriță piper negru măcinat ( cele două după gust), 1/2 cană ulei de măsline pentru prăjit/ B. Pentru sos tahini și  lămâie: 1/2 lingură de semințe de susan, 1/3 cană tahini, sucul și coaja de la 1+1/2  lămâie,   o legătură pătrunjel proaspăt tocat, 3 linguri de apă, sare marină și piper după gust.

 

Mod de preparare: A. Pentru chifteluțele de năut: Puneți toate ingredientele pentru chifteluțe, cu excepția uleiului de măsline pentru prăjit, în bolul unui robot de bucătărie și  procesați toate ingredientele împreună până când obțineți un amestec omogen. Într-o tigaie încălziți  ulei de măsline (Atenție nu veți folosi tot uleiul de măsline pentru a prăji dintr-o dată).  Luați cu o lingură din amestecul de năut și folosind mâinile facți o bilă pe care apoi o veți aplatiza  folosind palmele mâinilor. Rețineți, aluatul este destul de lipicios deci ar fi bine să aveți mâinile umede.  Pe măsură ce modelați chifteluțele, transferați-le cu grijă în uleiul încins, având grijă să nu aglomerați tigaia.  Prăjiți aproximativ 2 – 3 minute pe fiecare parte sau până când capătă o culoare maro frumoasă pe ambele părți. Când sunt gata  transferați-le pe o farfurie tapetată cu un prosop de hârtie.

B. Pentru a face sosul tahini cu lămâie: Prăjiți semințele de susan într-o tigaie antiaderentă, amestecând în mod regulat, până când începeți să simțiți mirosul de semințe de susan prăjite. Transferați semințele de susan prăjite într-un bol și combinați-le cu restul ingredientelor pentru sosul tahini. Folosiți un tel pentru a amesteca totul și serviți cu chifteluțele de năut.

Spor la treabă și poftă bună!