luni, 14 februarie 2011

Kéik sokolátas me tyrí kai xiní̱ kréma gia ti̱n I̱méra tou Agíou Valentínou-Tort de ciocolata cu crema de branza si visine pentru Sf. Valentin

Acest delicios tort de ciocolata umplut cu crema de branza, frisca si visine este minunat de facut pentru ziua indragostitilor-Sf. Valentin. Este un pic de lucru  pentru a face acest tort, dar atunci cand se face cu dragoste, totul este mai usor iar cand veti vedea satisfactie si placere la cel sau cea pentru care veti face acest tort atunci va veti bucure de munca depusa.
O legenda  ne spune ca Valentin a fost un preot care casatorea cuplurile in secret in Roma Antica, impotriva hotararii impuse de Imparatul Claudius care interzisese casatoria deoarece tinerii barbati trebuiau sa fie liberi ca sa poata pleca fara probleme la lupta. Se povesteste ca el a fost dus la inchisoare unde se imprieteneste cu fiica temnicerului pe care o convinge sa creada in Dumnezeu. In ziua executiei sale–14 feb. 269, Valentin scrie o scrisoare de dragoste fetei temnicerului, pe care nu o semneaza. Si de aici incepe sarbatoarea Sf. Valentin.
Un lucru cert, ramane totusi faptul ca a existat un preot cu numele de Valentin, care a fost executat pentru credinta sa in Dumnezeu. Ziua de 14 februarie a ramas o zi speciala in care il sarbatorim pe Sfantul Valentin. Aceasta se intampla cu o zi inainte de festivalul pagan in care se sarbatorea dragostea sarbatoarea Lupercalia  .Cand avea loc Lupercalia, sarbatoarea pagana, se obisnuia sa se scrie numele tuturor fetelor nemaritate, care apoi se introduceau intr-o cutie. Fiecare barbat extragea cate un astfel de biletel, iar fata aleasa devenea iubita lui pentru un an intreg. In anul 496 Papa Gelasius schimba sarbatoarea Lupercalia de la 15 la 14 februarie in incercarea sa de a stopa aceasta sarbatoare pagana.dar aceasta s-a sarbatorit in continuare, dar aceasta a ramas marcata ca ziua Sf.Valentin. Astfel, Valentin a inceput sa fie cunoscut ca fiind protectorul indragostitilor. Si astfel ca la mai toate sarbarile crstine o sarbatoare pagana  afost inlocuita cu una mai pe placul noi biserici care tocmai isi cladea fundamentele si asa a ramas pana in zilele noastre.

 
Ingrediente:

Pentru blat: 8 oua, 1 .1 / 3 cana de zahar brun, 1 ceasca de faina , ¼ cana Maizena (amidon) ,un baton de vanilie,coaja rasa de la o  lamaie ,2 linguri cu praf de copt ,un vârf de cutit  sare . Pentru siropul de visine necesar pentru umezirea blatului: ½ ceasca de sirop de visine . Pentru umplutura:  ½ ceasca de sirop de vişine 500 gr de frisca  ,400 de grame de crema de branza,2 linguri zahar, un picut vanilie . Pentru glazura: 200 de grame de ciocolata amara menaj,1 lingura  miere de cimbru (sau altceva de flori de camp), ½ lingurita unt , 2-3 linguri frisca . Pentru decor: 250 gr frisca batuta,1 teaspoon glazura din cea facuta mai inainte , putina vanilie,visine din dulceata sau si mai bine daca aveti din visinata.

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la mediu. Amestecati Maizena cu cu faina ,praful de copt si sarea. Bateti cu mixerul ouale si zaharul pana se transforma intr-o pasta cremoasa (aproximativ 10 minute) dupa care adaugati vanilie nu pre multa ca amareste si coaja de lamaie rasa. Usurel turnati aceasta compozitie in vasul cu faina si amestecati incetinel. Tapetati cu hartie de copt 2 forme de lucru (una rotunda pentru baza si una mai mica si eventual cu o forma de inima daca avei daca nu orice alta forma pentru partea superioara) si turnati incetisor compozitia de mai sus dupa cum urmeaza : 2/3 pentru baza tortului iar 1/3 in forma mai mica .Dati la cuptor si tineti aproximativ25 de minute forma mica si 30-35 minute forma mare (se face testul cu paiul ca sa stim cand sunt gata).cand sunt gata le dati la rece sa se odihneasca. Taiati mai apoi  fiecare blat in doua felii fiecare si umezitile  cu sirop amestecat cu  apa ( 2/3 sirop+1/3 apa). Bateti bine frisca, iar cand este gata dati la o parte 1/3 in care amestecati zaharul si vanilia si dati la rece la frigider. In restul de frisca batuta adaugati crema de branza si siropul de visine si mixati usurel sa nu se lase frisca.Cu 3/4 din aceasta ungeti jumatatea din blatul mare punand si niste visine pe toata suprafata, dupa care puneti a doua parte pe deasupra. Urmeaza sa puneti un picut din crema ramasa pe mijlocul tortului facut pentru a putea atasa pe cel mic, dupa care o ungeti si pe aceasta cu restul de crema puneti si aici visine si acoperiti cu cealata jumatate. Topiti ciocolata ,untul si mierea pe Bain Marie, adaugand cand este bine topit totul  2-3 linguri de frisca si continuand amestecarea.. Acoperiti tortul cu aceasta glazura si dati tortul la rece pana se intareste, dupa care decorati tortu cu frisca in care ati pus putina glazura lichida si vanilie si ornati cu visine.





Ti̱n anáptyxi̱ kai ti̱n epitychía sti̱n ergasía! Spor la treaba si succes!