vineri, 13 octombrie 2017

Ali Nazik Kebab-Tocană Ali Nazik a la Grecul

Există mai multe istorii despre denumirea acestui preparat.Una dintre ele datează preparatul în Imperiul Otoman din secolul al XVI-lea, în timpul domniei lui Yavuz Sultan Selim. Într-o excursie în orașul Antep (astăzi Gaziantep în Turcia), sultanul a fost întâmpinat cu această delicateță locală  delicioasa de vinete, iaurt și cu carne de miel/vacă . Sultanului Selim i-a plăcut atât de mult felul de mâncare că a întrebat: "Cine este" mâna blândă "(" eli nazik "în turcă) care a făcut asta?" Povestea spune că numele "ali nazik" a rămas de atunci.O altă poveste spune că numele a fost adoptat din vechea limbă turcă otomană, unde "ala" înseamnă "frumoasă" și "nazik" înseamnă "mâncare". De-a lungul secolelor, acest lucru sa îndreptat către "ali nazik" (În turca modernă  "nazik" înseamnă "politicos", astfel înțelesul ar fi " politicosul Ali").
În mod tradițional, la preparatul  Ali Nazik se folosesc bucăți de miel de miel/vacă gătite  în sos, dar puteti folosi si carne tocată dar atunci veti folosi mai putin lichid.

Ingrediente:

  • Pentru piureul de vinete și iaurt:4 vinete medii, 4 ardei Kapia,1 rosie,300 gr. iaurt 10%,2 capațâni de usturoi, zdrobite,30 ml / 2 linguri ulei de măsline,sare marină neiodată și piper negru după gust.

  •  Pentru prepararea cărnii:  500 gr. bucăți mici de miel/vită ,4 cepe medii, tocate mărunt,câteva boabe de piper , câteva cuisoare,o frunză de dafin , 1 lingură pastă de tomate, 2 roșii măricele tăiate cubulețe, 2 ardei grași tăiați fâsii,30ml / 2 linguri. ulei de masline,sare și piper negru după gust,pătrunjel vreo două legături mari, un ardei iute, 1/4 linguriță de pudră chimen.
  • Orez pentru garnitură pregatit după cum știți

Mod de preparare:



 Preîncălziți cuptorul la 180 gr.  Mai întâi coaceți vinetele, ardeiul Kapia si roșia. Când sunt gata dați-le de o parte  și curațati-le de coajă.Lasați să se scurgă sucurile amare.Nu le pasați ci doar le tocați cu tocatorul de vinete, ardeii ii taiați bucățele la fel și roșia. Se amestecă cu usturoiul tocat,roșia si ardeii Kapia, se condimentează cu sare și piper negru măcinat. Combinați bine, acoperiți-vă și lăsați la o parte, până când tocana de carne este . Iaurtul îl amestecați cu usturoiul pisat si îl lasați de o parte.Pentru tocană tăiați carnea în bucăți potrivitecât să se ia o dată in furculiță. Se toarnă 2 linguri ulei de măsline într-o tavă largă, grea și se călește și caramelizează ceapa peste care am pus doua lingurițe de zahar. Sotați pe foc mediu la mare timp de 3 minute. Puneți acum bucațile de carne călind in continuare și amestecând regulat până carnea se colorează bine pe toate părtile.  Adăugați pastă de roșii, bucățile de ardei gras și ardeiul iute roșu în tigaie și combinați bine. Verificați condimentarea și reduceți căldura. Puteți adăuga si roșile acum. Turnați acum apa cât este necesar sa acopere si lasați sa se gătească pană cand se inmoaie carnea bine adaugând apa la nevoie.
Inainte de servire se incălzește piureul de vinete, dupa care așa cald se răstoarnă peste iaurt și se amestecă bine.
Se pune pe farfurie un pat de vinete amestecat cu iaurt , deasupra carnea si langă orezul fiert și condimentat cu curcuma.