sâmbătă, 28 octombrie 2017

Ceva denumiri de preparate,cuvinte si expresii in greceste folositoare in drumurile prin Grecia- Partea a-5-a

μεζέδες/ορεκτικά mezedes/orecktika
                    Aperitive                         



1.      Μπακαλιάρος-Bakaliáros- Cod prajit
2.      Λαχανικά τηγανητά (κολοκυθάκια , μελιτζάνες, πιπεριές ή μανιτάρια)-Lachaniká tiganita (kolokythákia , melitzánes, piperiés í manitária)-Legume fripte (dovlecei,vinete,ardei,ciuperci)
3.      ντάκος-Dakos-este un aperitiv cretan compus dintr-o felie de paine uscata sau de  orz (paximadi), acoperita cu roșii tocate si branza feta sau mizithra faramitata si aromatizata cu ierburi, cum ar fi oregano uscat. Se pot adauga de asemenea, masline .
4.      ντολμαδακια-ntolmadakia -sarmalute in foi de vita (ca o curiozitate in Grecia antica erau cunoscute ca ( "φυλλας" <φυλλων-φύλλον= frunza>fyllas" <fyllon-φύλλον= frunza)
5.      Φαβα-Fava: piure de mazare  galbena provenita din Santorini 
6.      Γαρίδες Σαγανάκι:-Garides Saganaki-creveti in sos de tomate picant si branza Feta
7.      Γάβρος-Gavros - Hamsie
8.      χωριάτικη σαλάτα choriatiki salata - Salata taraneasca (asa cunoscuta salata greceasca)
9.   Χόρτα- Horta- o salata delicioasa cu verzituri salbatice sau crescute prin gradina asezonata cu ulei de masline si zeama de lamaie.
10.  καλαμαράκια- kalamarakia- calamar
11.  Λαχανοσαλάτα - Lahanosalata- salata de varza
12.  Μελιτζανοσαλάτα - Melizanosalata- salata de vinete
13.  Σαγανακι- Saganaki-Branza fripta. Numele acestui preparat vine de la cel al tigaii in care este preparat, numita  saganaki,un diminutiv al cuvantului  sagani care vine de la cel turcesc sahan /arab, Este de fapt o tigaie cu două manere in carecse prajeste preparatul. Se foloseste de obicei, graviera, kefalograviera, halloumi, kasseri, kefalotyri sau branza de lapte de oaie.  Branza se topeste intr-o tigaie mica pana cand este gata si face bule; este servita cu suc de lamaie si piper si paine.
14.  μπουγάτσα - Bougatsa-Se spune că Bougatsa provine din orașul Serres,  adusa de imigrantii din Constantinopole si este cel mai popular desert alaturi de τρίγωνα πανοράματος (trigoanele de Salaok)  in Salonic. In Chania, se numeste "bougatsa Chanion" și este facuta in magazine speciale cu produse de  patiserie, de obicei deschise de dimineata devreme pana la pranz. Cea mai obisnuita umplutura este  crema dulce de semolina (gris). Mai putem gasi umpluturi savuroase cu branza  mizithra sau carne tocata. Gustul  variaza intre regiuni a. De exemplu, bougatsa în Veria este foarte dulce si plina de crema, in timp ce in Salonic este crocanta si nu prea dulce.
15.  Μυζηθροπιτάκια-Myzithropitakia-O reteta din Santorini cu branza proaspata si unsa cu  miere locala.
16.  Κρεατοπιτα - Kreatopita-Placinta cu carne
17.  Γαλατοπιτα - galatopita-placinta cu crema de lapte
18.  Τυροκαυτερη-Tyrokafteri- pasta de branza. Se regaseste si sub numele de Ktipiti ( χτυπητή) .
19.  Ταραμοσαλατα-Taramasalata-salata de icre

20.  Τυρόπιτα - Tiropita- Placinta cu branza 


21.  Σπανακοπιτα - Spanakopita-Placinta cu spanac

Va urma........



 

 
1.