joi, 24 februarie 2011

Bamies me patates kai tomatas-Bame cu cartofi si rosii

O minunatie de reteta vegetariana venita din insulele Lemnos si Lesbos, din nord estul Marii Egee.


Ingrediente:

600 gr. bame, 3 cartofi albi maricei , 3 cepe,1 ceasca ulei de masline extravirgin, 7-8 catei de usturoi, 3 cani rosii taiate cubulete (cam 800 gr rosii intregi), 1 frunza de dafin, o bucata baton scortisoara,sare si piper dupa gust, cateva cuisoare, 3 cesti apa si una de vin, 300 gr. Fetta pentru decor (reteta originala este cu Ladotiri o branza care se face in Insulele Lemnos si Lesbos), ingrediente pentru o salata de rosii cu ceapa si masline stropite cu ulei de masline si busuioc uscat.


Mod de preparare:
 

Spalati bine bamele, curartati-le si lasati-le la scurs. Se presara apoi cu sare si otet si se amesteca iar dupa cateva minute se clatesc bine si se intind pe o tava la aer. Se toarna uleiul intr-o oala mare, se adauga ceapa taiata inele si se prajeste cateva minute pana devine translucida dupa care se adauga vinul, rosiile, scortisoara, sarea, piperul, usturoiul si se fierbe timp  de 5 minute, amestecand ocazional. Se adauga apoi  cartofii curatati  taiati in sferturi, foile de dafin si cuisoarele se completeaza cu apa suficienta pentru a acoperi si se aduce amestecul la fierbere dupa care se reduce focul , la vreo 10 minute puteti adauga si bamele  si continua  fierberea timp de inca 25-30 de minute (atentie sa nu fierbeti prea mult sa nu se baloseasca bamele asa ca din cand in cand uitati-va iar daca s-au inmuiat prea tare opriti focul). Serviti preparatul caldut cu paine neagra proaspata ,salata de rosii alaturi cu ceapa si masline stropite cu ulei de masline si busuioc uscat si cu bucati de Fetta (tot asa stropite cu ulei de masline si busuioc uscat) presarate pe amandoua. Puteti gusta si un pic de Ouzo Plomari de Lesbos sau un vin rosu Methimneos tot din aceasta minunata insula (se gaseste si pe la noi in unele hypermarketuri ).

Kali Orexi! Pofta Buna!