sâmbătă, 19 august 2023

Vinete coapte, servite cu un sos răcoritor de zară dulce, iaurt, zatar -inspirată după Yotam Assaf Ottolenghi

Yotam Assaf Ottolenghi (născut în Israel la 14 decembrie 1968) este un bucătar britanic, proprietar de restaurante și scriitor pe teme gastronomice. Este coproprietar a șapte  restaurante din Londra și autorul mai multor cărți de gătit.

Această rețetă simplă de junătăți de vinete coapte, servite cu un sos racoritor de zară dulce, iaurt, zatar (za'atar este numele arab pentru cimbru sălbatic. Dar se face cu el un mix  de codimente, rețeta de bază având drept componente za'atar, sumac, semințe de susan prăjite și sare. Dar în unele regiuni cum ar  Siria sau Liban, pot fi adăugate și alte ingrediente, precum coriandru, anason și fenicul, semințe de floarea soarelui și nuci.), usturoi, frunze de cimbrişor cu aromă de lămâie și semințe dulci-acrișoare de rodie este un deliciu.


Ingrediente: 2 vinete mari și lunguiețe,  ulei de măsline extravirgin cât este necesar, 1 lingură frunze de cimbrişor cu aromă de lămâie, plus câteva crenguțe întregi pentru  ornat, semințele de la o  rodie, 1 linguriță Zatar (za'atar), sare marină neiodată și piper negru. Pentru sos:  150 ml. zară dulce -găsiți la acest link (sau ăn lipsă lapte acrit), un borcan mic de  iaurt grecesc stragghisto ( scurs), un cățel  de usturoi zdrobit cu latul cuțitului, 2 linguri ulei de măsline extravirgin sau cât este necesar, un praf de de sare marină neiodată.

Mod de preparare: Preîncălziți cuptorul la 200 gr. C. Tăiați vinetele în jumătate pe lungime (tăind drept prin tulpina verde, care va rămâne doar pentru aspect). Cu ajutorul unui cuțit cu lamă scurtă, crestați adânc pulpa în romburi fără să treceți de coajă. Puneți jumătățile de vinete, cu coaja în jos, într-o tavă de copt tapetată cu hârtie de copt, ungeți-le cu ulei de măsline – periând cu o pensulă până când tot uleiul a fost absorbit de pulpă. Vinetele absorb uleiul ca un burete deci trebuie insistat inclusiv în tăieturi. Presărați cu frunze de cimbrişor cu aromă de lămâie, puțină sare și piper. Coaceși-le timp de 35-40 de minute în cuptorul preâncălzit. Vor fi gata în momentul în care pulpa o să fie moale și frumos rumenită. Când sunt gata scoateți-le din cuptor și lăsați-le să se răcească complet. Între timp, pregătiți rodia și sosul. Sosul se face, amestecând împreună toate ingredientele, după care-l dați  la rece pana este nevoie. Pentru servire, puneți cu lingură din belșug sos de zară peste jumătățile de vinete fără a acoperi tulpinile, presărați za’atar și multe semințe de rodie deasupra, ornați cu cimbrişor cu aromă de lămâie și stropiți cu un pic de ulei de măsline.

Spor la treabă și poftă bună!