joi, 23 iunie 2011

Kalamarias gemista-Calamar umplut


Ingrediente:

1 kg calamari de preferat curatati, 2 cepe taiate marunt, 1/2 cana de orez cu bobul lung, 3-4 rosii carnoase, 1 baton scortisoara, 1 lingurita scortisoara pudra, 2 pahare de vin alb, ulei de masline (poate sa fie si de samburi) cat este necesar pentru unduit ceapa la inceput + 1/2 pahar pentru pus la fiert, 1 legatura de patrunjel si una de marar, un picut de sare marina neiodata si piper proaspat macinat dupa gust, o lamaie stoarsa proaspat.

Mod de preparare:

Se spala bine calamarii, se lasa cam o ora in apa cu zeama delamaie sa dispara mirosul e peste.Se taie ceapa, se caleste, se adauga orezul, se lasa sa pana devine sticlos invartindu-se permanent, se pun rosile taiate marunt, cateva bucati de tentacule taiate daca aveti daca nu bucati de calamar taiate marunt (cel mai usor taiati cu foarfeca). Se pune un baton de scortisoara, se presara si scortisoara macinata, se adauga  un pahar de vin alb si se lasa sa scada pe foc mic. La sfarsit se pune patrunjelul si mararul taiate fin. La sfarsit se scoate batonul de scortisoara si se condimenteaza cu sare si piper. Se umlu calamarii cu aceasta compozitie si se inchid cu scobitori dupa care se aseaza intr-o cratita de pamant, se toarna ½ cana ulei masline un pahar cu vin alb, se stoarce o lamaie si se dau la cuptor 1.5 ore sau pana cand s-a facut calamarul. Alaturi  o salata de sezon si un pahar de vin alb sec (eu prefer Retzina).

Kali Orexi!Pofta Buna!