vineri, 8 aprilie 2011

Fassolada -Mancare de fasole uscata

Fassolada este considerata a fi mancarea nationala a grecilor, deoarece grecii au supravietuit in perioade de "''Psorokostena"  mancand leguminoase uscate si legume, carne mancand rar si numai la ocazii speciale. Chiar la mijlocul secolului XX, carnea a fost mancata numai in zilele de duminica. Acum din pacate dupa cateva decenii de prosperitate Grecia s-a intors  la «psorokostena» si incearca sa traiasca pe un buget si un stil  nou de viata. In timpul ocupatiei  otomane, grecii au fost foarte saraci. Exista in limba greaca un cuvant :"''Psorokostena"  care defineste limitarile socio- economice percepute de Grecia in diverse perioade ale timpului. Exista o legenda care spune ca intr-o zi a anului 1826 oamenii s-au adunat in piata mare din Nafplio (un oras port din Peloponez), numita acum  Syntagma,  fiind rugati sa contribuie  pentru eliberarea orasului Messolonghi. Una din cele mai sarace femei din Nafplio a fost prima care si-a donat un inel de argint si un  "Grossi" - o moneda turceasca. Oamenii au exclamat : "Uite, chiar psorokostena (cuvantul psoro are sensul de sarac) a contribuit si de aici a ramas acest cuvant.

Ingrediente:
250 g fasole uscata,3 morcovi felii sau cuburi mici,1 cartof mare taiat in cuburi mici, 3-4 tulpini de telina tocate marunt,½ ceasca de ulei de masline,1 ceapa mare fin tocata,1 catel de usturoi fin tocat,2 frunze de dafin, 5 rosii proaspete date pe razatoare,1 lingura pasta de tomate,sare marina neiodata si piper negru proaspat macinat,1 lingura miere,1 cana cu apa
 



Mod de preparare:
Se inmoaie boabele de fasole in apa din noaptea precedenta. Scurgeti apa  si puneti fasolea intr-o oala cu apa proaspata. Se fierbe in trei ape punand de fiecare data 1/2 lingurita bicarbonat si eliminand spuma rezultata.Se fierbe pana cand se inmoaie putintel boabele asta fiind in functie de fasole dupa care se scurge si se lasa de o parte.Intr-o tigaie se incalzeste  uleiul de masline si se caleste ceapa si usturoiul dupa care se adauga cartofii, morcovii, ţelina si se amesteca. Adaugam frunzele de dafin , condimentam cu sare şi piper si adaugam  rosiile, amestecate cu pasta de tomate, fasolea fiarta şi suficienta apa calduta cat sa  acopere. Se aduce la fierbere se acopera cu un capac si se da la cuptor la foc micaproximativ 2 ore. După prima ora, se îndepărteaza frunzele de dafin si se amesteca  un pic dupa care se .acopera din nou sis e lasa alta ora sau până cand fasolea si legumele sunt moi.


Kali Orexi!
Pofta Buna