duminică, 23 ianuarie 2011

Tyrokafteri – Salata de branza iute

Denumirea provine din alaturarea cuvintelorTyros = branza/ Kafteri =iute.Aceasta reteta  este specifica Regiuni Thracia dinNord Estul Greciei dar se serveste peste tot in spatiul elen .In Cyclade se mai numeste si Ktypiti  sau Kopanisti ( de la numele branzei folosite si care se produce aici).Poate fi servita atat la Meze cat si alaturi de cartofi prajiti la felul principal.Puteti sa o faceti mai putin iute sau foarte iute in functie de preferinte, cu ardei iuti rsoii sau verzi.Tipul si cantitatea de ardei iute care il folostiti este la alegerea dvs - cu cat va place mai iute mancarea cu atat mai multi ardei ar trebui să adaugati! Dar sfatul meu este sa incepeti cu mai putin ardei si sa majorati doza  pe parcursul executarii retetei.



Ingrediente:

150 gr. iaurt tare de preferat de oaie (vedeti ca se gaseste in magazine unul autentic Grecesc de la Olympus dar mai sunt si alte marci autohtone care seamana cu iaurtul grecesc),300 gr Fetta, 1-2 ardei iuti verzi sau rosii tocati marunti (atentie deschideti-l sub jet de apa rece, scoateti semintele si nervurile daca vreti sa le mai luati din iuteala, ), 2-3 linguri ulei de masline,  1/4 lingurita piper verde boabe+ la fel de piper rosu, 1 lingura otet de cidru sau mai putin de otet balsamic sau daca preferati o lingura suc de lamaie proaspat stors, sare dupa gust, patrunjel sau busuioc si boia pentru ornat.

Mod de preparare:

Maruntiti Fetta   folosind o furculita. Incalziti un pic piperul vedre in putin ulei de masline , dupa care puneti-l intr-un mojar si pisati-l bine impreuna cu cel rosu adaugand si uleiul in care a fost incalzit.. dupa caesta se pun toate ingredientele ramase inclusi piperul in asa fel pregatit intr-un blender si se amesteca bine pana obtineti consistenta dorita ( mai puteti adauga daac vreti si un pic de ulei de masline extravirgin). Cantitatea de iaurt si de ulei de masline poate varia in functie de ce consistenta doriti sa aiba pasta de branza -Tyrokafteri.Decorati cu patrunjel sau frunze de busuioc taiaite nu foarte mic si pudrati un pic si cu boia. O dati la frigider cel putin o ora inainte de servire. Se serveste cu paine proaspata neagra si un pahar de Ouzo sau Tzipuro alaturi.

Kali epithia!  Succes!