miercuri, 29 decembrie 2010

Elliniko Halvas (Budinca greceasca de gris cu stafide si nuci)

Halvas este o budinca de gris indulcita cu sirop  si care are in compozitie nuci si stafide.Este un desert care are origini arabe, dar a fost adoptat in cultura gastronomica greaca si este servit pe scara larga in  perioadele de post, deoarece nu există oua sau produse lactate în reteta.



Ingrediente:


Pentru compozitie:2 cesti de gris (sau luati semolina de halva din Grecia este diferita de cea pt. prajituri deoarece este mai mare bobul)) 1/2 lingurita apa de trandafiri, 1 / 2 cana ulei vegetal ,1 / 4 ceasca ulei de masline extravirgin, 1 / 4 cana nuci tocate mare, 1 / 4 ceasca stafide
Pentru sirop: 4,1/2 cani cu  apă ,2,1/2 cesti cu zahar brun, 1 / 2 cana miere , 1/2 baton scortisoara, coaja  taiata bucati medii  de la o portocala, cateva cuisoare .
Pentru decorare: scortisoara pudra si migdale sau fistic macinate fin cat sa acopere.

Mod de pregatire:


Preparare sirop: Intr-o cratita medie se adauga apa, zahar, miere, batonul de scortisoara , cuişoarele si coaja de portocala. Se fierbe timp de 5 minute la foc mediu dupa care se mai tine pe foc mic pana se incheaga siropul .Scoateti batonul descortisoara, cuisoarele si coaja de portocala si lasati la odihna.


Preparare compozitie: Intr-o alta cratiţă mai mare incingeti uleiul ,adaugati grisul (semolina) si perpeliti, amestecand frecvent pentru a preveni lipirea pană cand boabele incep sa capate o culoare aurie profunda de paine prajita (caterva minute si atentie sa nu ardeti). Luati vasul de pe foc si adaugati cu grija siropul fierbinte la amestecul de gris care probabil o sa  sfaraie, pot sa sara si stropi, asa ca atentie sa nu va ardeti. Se amesteca in compozitie nuci, stafidele si apa de trandafiri punem din nou pe foc moale amestecand din cand in cand pana cand grisul absoarbe tot lichidul. In acest moment puteti lua de pe foc si sa acoperiti vasul bine lasand sa se răcească timp de 10-15 minute. Dupa aceasta turnati amestecul intr-un vas de  budinca lasati să se raceasca bine la temperatura camerei înainte de servire. Cand este bine racita scoateti budinca din vas si aranjati-o pe o farfurie mare si plata. Pentru  servire se presara cu scortisoara si  migdale sau fistic pisate (sau de amandoua) .

Kali Orexi!Pofta Buna!