sâmbătă, 22 octombrie 2011

Spetzofai

Este un fel de mancare tipic pentru regiunea Pili (Pelion) a Greciei continentale. "În mitologia greacă , muntele Pelion (care a luat numele de la regele mitic Peleus , tatăl lui Ahile ), a fost patria lui  Chiron Centaur , tutore al multor eroi antici greci, cum ar fi Jason , Ahile , Tezeu şi Heracles . " (sursa  Wikipedia, enciclopedia liberă -Pelion) Este foarte cerut iarna, fiind mult apreciat in tavernele de pe partiile de ski.


Ingrediente pt. 4 persoane:


Adăugaţi o legendă

400 gr. carnati afumati, 2 ardei grasi diferit colorati,1 ardei capia verde, 1-2 ardei iuti (in functie de cat sunt de iuti si cat de iute va place), 3 cepe, o capatana de usturoi,  un pahar mare de vin ,apa cam la fel, 3-4 rosii coapte taiate cubulete sau o cutie de rosii, o lingura pasta tomate, 2-3 foi de dafin , 1 lingurita oregano, 1/4 lingurita boabe de piper, sare marina neiodata dupa gust, ulei de masline cat este necesar.


Mod de preparare:


Incalzim intr-o tigaie adanca uleiul, perpelim putin carnatul taiat felii potrivite. Adaugam apoi ceapa si usturoiul taiate grosolan si continuam calirea. Apoi adaugam si ardeiul cotinuand sa  amestecam si sa calim.Cand toate sun imuiate bine adaugam si rosiile, apoi vinul si lasam sa se duca alcoolul. Adaugam apoi oregano,sare si piper, foile de dafin si apa si lasam la foc mic sa scada cam 25-30 minute amestecand din cand in cand sa nu se lipeasca. Intre timp fierbem cartofii sau orezul dupa cum vrem sa servim. Servim preparatul cald cu un Tzipouro alaturi luat inainte ca sa creem calea libera  si un pahar de vin alb sec (eu prefer retzina) in timp ce mancam ca sa alunece mai bine.

Kali Orexi!Pofta buna!