Ingrediente:
200 gr. ardei iuti chili rosii proaspeti nu uscati,100 gr. zahar, zeama de la 1/2 lamaie
Mod de preparare:
Spalati bine ardeii si lasati-i la uscat pe un servet pentru cel putin o ora. de acum inainte mai bine va puneti manusi sau nu va frecati la ochi si nas cu mainile. Scoateti tulpinile si folosind o foarfeca taiati in bucati ardeii pastrand insa toate seminţele. Puneti ardeii astfel taiati intr-o cratita mai adanca si cu fund dublu daca aveti.Adaugati un picut de apa si zaharul amestecand bine dupa care ii puneti capacul si o dati la foc mic.Scopul nostru este ca temperatura in cratita sa se dezvolte incet si inegal, prin urmare cresteti intensitatea focului treptat Fierbeti timp de cel puţin 1 ora. Scoateti excesul de lichid daca apare. Cand s-au fiert lasati-i un pic sa se raceasca dupa care ii mixati cu blenderul sau ii puneti in vasul de mixer cum va este mai usor.Preparatul va fi de un rosu aprins. Apoi dati printr-o sita fina si pasati ca sa ramana semintele si sa treaca doar pulpa.Repuneti in cratita si dati din nou la foc mic adaugand si zeama de lamaie amestecati din cand in cand sa nu se prinda de fund (este bine de folosit o spatula de lemn si de mestecat in sensul invers acelor de ceasornic).Se incearca ca orice dulceata pe o farfurie cu apa rece turnandu-se o picatura care daca se incheaga imediat este semnalul ca s-a terminat fierberea.Spalati bine borcanele si turnati in ele compozitia cat este fierbinte, dupa care le inchideti si le fierbeti un picut in bain marie ca sa le sterilizati bine.Atunci cand deschideti un borcan este bine sa-l pastrati apoi la frigider.
Cateva sfaturi