joi, 17 martie 2011

Marmeláda apo kaf̱teres piperítses-Marmelada de ardei iuti

Este un preparat delicios care insoteste foarte bine multe tipuri de preparate: friptura, pilaf, fructe de mare etc. este un preparat care imbunatateste circulatia sangelui,reduce colesterolul, tensiunea si trigliceridele si este un antioxidant puternic care poate ajuta si la arderea grasimilor si deci implicit la slabit.



Ingrediente:

200 gr. ardei iuti chili rosii proaspeti nu uscati,100 gr. zahar,  zeama de la 1/2 lamaie 

Mod de preparare:
 
Spalati bine ardeii si lasati-i la uscat pe un servet pentru cel putin o ora. de acum inainte mai bine va puneti manusi sau nu va frecati la ochi si nas cu mainile. Scoateti tulpinile  si  folosind o foarfeca  taiati in bucati ardeii pastrand insa toate seminţele. Puneti ardeii astfel taiati intr-o cratita mai adanca si cu fund dublu daca aveti.Adaugati  un picut de apa si zaharul amestecand bine dupa care ii puneti capacul si o dati la foc mic.Scopul nostru este ca temperatura in cratita sa se dezvolte incet si inegal, prin urmare cresteti intensitatea focului treptat  Fierbeti timp de cel puţin 1 ora. Scoateti excesul de lichid  daca apare. Cand s-au fiert lasati-i un pic sa se raceasca dupa care ii mixati cu blenderul sau ii puneti in vasul de mixer cum va este mai usor.Preparatul va fi de un rosu aprins. Apoi dati printr-o sita fina si pasati ca sa ramana semintele si sa treaca doar pulpa.Repuneti in cratita si dati din nou la foc mic adaugand si zeama de lamaie amestecati  din cand in cand sa nu se prinda de fund (este bine de folosit o spatula de lemn si de mestecat in sensul invers acelor de ceasornic).Se incearca ca orice dulceata pe o farfurie cu apa rece turnandu-se o picatura care daca se incheaga imediat este semnalul ca s-a terminat fierberea.Spalati bine borcanele si turnati in ele compozitia cat este fierbinte, dupa care le inchideti si le fierbeti un picut in bain marie ca sa le sterilizati bine.Atunci cand deschideti un borcan este bine sa-l pastrati apoi la frigider.

Cateva  sfaturi

S-ar putea, desigur, elimina cu rabdare semintele de ardei inainte de taierei in bucati mici. Sau este posibila de asemenea o cale de mijloc, prin eliminarea semintelor grosier la inceput sub un jet de apa rece si restul la pasare (dar semintele au iuteala lor asa ca ovor transmite si preparatului deci parerea mea este ca mai bine le pastrati).Puteti combina deasemenea cu o cantitate similara de ardei gras rosu pentru a mai lua din iuteala.Este bine sa folositi borcane mici, cum ar fi cele de alimente pentru copii pt. a nu se altera dupa deschidere.In cazul in care nu sunteti foarte curajosi si nu va place iuteala prea tare micsorati cantitatea de ardei iute marind-o pe cea de ardei grasi.


Kalí̱ tychi̱! Mult noroc!