miercuri, 18 decembrie 2019

Salata Vinegret


Vinegret/vinagretă (în limba rusă: винегрет)  este o salată din bucătăria rusească, dar care este populară și în alte state din zona rusă. Acesta include în compoziția sa legume fierte, tăiate cubulețe (sfeclă, cartofi, morcovi), ceapă tocată, precum și usturoi dar și  murături. La unele rețete găsim adăugate și mazăre verde sau fasole. Denumirea provine de la vinegretă (sosul făcut prin amestecarea uleiului în general de măsline cu lămâie sau oțet din vin). Cu toate acestea, în ciuda numelui, oțetul/lămâia nu se folosește la dresul acestei salate, ci doar uleiul de măsline, existând însă unii bucătari care adaugă totuși zeama de la varză murată sau de la castraveții în saramură. Împreună cu salata Olivier și cu Shuba (heringul îmbrăcat)- , vinegreta este servită ca zakuska- hors d'oeuvres-aperitiv pe mesele de sărbătoare din comunitățile rusofone.
Sursa wikipedia și В. В. Похлёбкин, Кулинарный словарь от А до Я. Москва, Центрполиграф, 2000/ Dicționar culinar rus. Moscova 2000.
Mai jos vă dau rețeta pe care o prepar eu.


Ingrediente:

4 sfecle roșii nu prea măricele, 6 cartofi albi, 1 ceapă roșie mare, 4 castraveți murați, ceva frunze de varză murată scurse bine de zeamă , câteva teci de fasole albă subțire ( dacă aveți murată și mai bine, dar atenție dacă este prea sărată trebuie ținută la desărat în apă rece), 1 lingură boabe de fasole fiartă și una de mazăre boabe fiartă,ulei măsline extravirgin, sre marină neiodată și piper proaspăt măcinat.

Mod de preparare: 

Începeți prin fierberea legumelor, sfecla separat de restul legumelor, ( sfecla și cartofii se fierb în coajă, iar fasolea se fierbe doar dacă este proaspătă și nu murată) boabele de mazăre și fasole le fierbeți cât este necesar sau le luați din consrvă, timp în care tăiați rondele ceapa și castraveții murați și fâsii frunzele de varză murată. După fierbere decojiți legumele și tăiați-le în cubulețe. Fasolea murată/fiartă  o lăsați întreagă. Amestecați într-un bol de salată toate ingredientele  turnând și ceva ulei de măsline și potriviți de sare și piper.

Spor la treabă și poftă bună!