joi, 6 noiembrie 2025

Baklava Mille-Crêpe Cake


Diferența dintre  Baklava Mille-Crêpe Cake varianta orientală și Mille-Crêpe Cake-ul francez clasic este în principal de arome, dar și de  umplutură și inspirație culinară:

 

1. Mille-Crêpe Cake francez clasic 

Mille-Crêpe Cake francez clasic
Mille-Crêpe Cake francez clasic

  • Esență: Desert rafinat, inspirat din bucătăria pariziană./ „Mille” = „o mie”, adică „multe” straturi de clătite fine și cremă. Componente:Clătite neutre (ușor dulci, fără condimente orientale).Crema este, de obicei, crème pâtissière (cremă de vanilie) amestecată cu frișcă sau mascarpone.Arome predominante: vanilie, rom, uneori matcha, ciocolată sau fructe. Decor: zahăr pudră sau un glazaj ușor (nu se folosește sirop). Textură și gust: Foarte fin, ușor, catifelat. Gust predominant de vanilie, lapte și ouă.

 


 2. Baklava Mille-Crêpe Cake -Fuziune franco-orientală

  • Baklava Mille-Crêpe Cake
    Baklava Mille-Crêpe Cake
     Esență: Combină tehnica franțuzească de straturi cu aromele orientale ale baclavalei. Componente: Clătite similare, dar uneori unse cu puțin unt topit, ca la baclava.Umplutură de nuci (nuci, fistic, scorțișoară, cardamom, miere). Crema are note de miere, vanilie, apă de trandafiri sau flori de portocal. Sirop dulce (apă + zahăr + miere + lămâie + condimente), inspirat direct din baclava, turnat ușor peste tort. Gust și textură:  Mai bogat, mai dulce și mai parfumat. Gust oriental, cu note de nuci prăjite și condimente. Textura e o combinație între cremos și crocant, datorită straturilor de nucă.

 

Baklava Mille-Crêpe Cake

Mai jos o rețetă completă pentru Baklava Mille-Crêpe Cake un desert care combină eleganța unui tort mille-crêpe franțuzesc cu aromele bogate ale baclavalei orientale.


Ingrediente: I. Pentru clătite: 4 ouă mari, 500 ml. lapte, 250 gr. făină, 2 linguri zahăr, 1 plic zahăr vanilat, un praf de sare, 2 linguri unt topit (plus extra pentru uns tigaia), II. Pentru umplutura de nuci: 250 gr. nuci măcinate (poți combina cu fistic sau migdale), 2 linguri zahăr brun, 1 linguriță scorțișoară, ½ linguriță cardamon, 1 lingură miere, III. Pentru crema: 250 gr. mascarpone, 250 ml. frișcă lichidă (smântână dulce), 2 linguri miere, 1 linguriță esență de vanilie, 1 linguriță apă de flori de portocal (pentru aromă orientală), IV. Pentru sirop (tip baklava): 100 ml. apă, 100 gr. zahăr, 50 gr. miere, 1 felie de lămâie, 1 baton mic de scorțișoară, 1 linguriță apă de trandafiri, V. Pentru decor: Fistic tocat sau nuci prăjite, puțină miere pentru luciu.

 

Mod de preparareA. Prepară clătitele: 1. Într-un bol, bate ouăle cu zahărul, vanilia și sarea.2. Adaugă treptat făina, alternând cu laptele, până obții un aluat omogen și subțire.3. Încorporează untul topit.4. Lasă aluatul să se odihnească 30 minute.5. Coace clătitele într-o tigaie antiaderentă, subțiri, aproximativ 15–18 bucăți. Lasă-le să se răcească complet. B. Prepară umplutura de nuci:Amestecă nucile măcinate cu zahărul brun, scorțișoara, cardamomul și mierea. Amestecul trebuie să fie ușor lipicios. C. Prepară crema: Bate frișca până se întărește. Într-un alt bol, amestecă mascarpone cu mierea și vanilia, apoi încorporează frișca bătută. D. Asamblează tortul: 1. Pune o clătită pe un platou. 2. Întinde un strat subțire de cremă. 3. Presară un strat fin din amestecul de nuci. 4. Repetă până termini toate clătitele, terminând cu un strat de cremă. 5. Apasă ușor tortul și lasă-l la frigider cel puțin 4 ore (ideal peste noapte). E. Prepară siropul: Fierbe apa cu zahărul, mierea, lămâia și scorțișoara 5–7 minute, până se îngroașă ușor. Adaugă apa de trandafiri (dacă folosești). Răcește complet. F. Finalizează: Toarnă puțin din sirop peste tort (nu tot, doar cât să-l aromatizezi). Decorează cu fistic tocat și un fir subțire de miere.


Sfaturi:

 

  • Poți înlocui mascarpone cu cremă de brânză fină.
  • Dacă vrei un gust mai intens de baklava, unge fiecare a treia clătită cu puțin unt topit și presară mai multe nuci.
  • Se păstrează 3–4 zile la frigider.

 

Spor la treabă și poftă bună!

Pulpety w sosie koperkowym-Rețetă poloneză de chiftele în sos de mărar

Chiftele în sos de mărar
Chiftele poloneze în sos de mărar
Iată rețeta tradițională poloneză de chiftele în sos de mărar (Polish meatballs in dill sauce / Pulpety w sosie koperkowym).

 

Ingrediente: I. Pentru chiftele: 500 gr. carne tocată (de porc, vită sau amestec), 1 ceapă albă mică-tocată fin, 1 ou, 2 linguri pesmet, 2 linguri lapte, sare neiodată și piper după gust, puțin ulei pentru prăjit/ II. Pentru sosul de mărar: 2 linguri unt, 1 lingură făină, 300 ml. supă de legume sau apă, 150 ml. smântână pentru gătit (15-20% grăsime), 1 legătură mare de mărar proaspăt-tocat, sare neiodată și piper, câteva picături de zeamă de lămâie.

 

Mod de preparare: A.Pregătește chiftelele: Amestecă într-un bol carnea tocată cu ceapa, oul, pesmetul, laptele, sarea și piperul. Modelează bile mici, de mărimea unei nuci. Prăjește-le ușor în puțin ulei până se rumenesc ușor la suprafață (nu trebuie complet gătite, doar sigilate). B. Pregătește sosul de mărar: Într-o cratiță, topește untul. Adaugă făina și amestecă până devine o pastă ușor aurie.Toarnă treptat supa (sau apa), amestecând continuu ca să nu se formeze cocoloașe. Adaugă smântâna și mărarul tocat. Condimentează cu sare și piper. C. Combină totul: Pune chiftelele în sos și lasă-le să fiarbă la foc mic 15–20 minute, până devin fragede și sosul se îngroașă. La final, poți adăuga câteva picături de lămâie pentru un gust mai proaspăt.

 

Se servește cu: 

  • Piure de cartofi
  • Orez simplu
  • Cartofi fierți sau găluște poloneze (kluski)

 

Spor la treabă și poftă bună!