vineri, 19 noiembrie 2010

Budinca diplomatica

Ingrediente:
100 gr. stafide, 150 gr. piscoturi, 3 oua, 1/4 l. lapte fiert, 150 gr. zahar, 50 gr. zahar pudra, 2 portocale, 1 plic zahar vanilat.

Mod de preparare:
Se unge o forma cu unt semitopit, se pudreaza cu zahar pudra si se arunca stafidele in ea pe pereti si pe fund. Punem un rand de piscoturi , felii de portocala muiate intr-un sirop de zahar,piscoturi , stafide si urmam acest lucru pana terminam ingredientele si am ajuns la partea de sus.Deasupra turnam urmatorul sos:ouale frecate spuma cu zaharul si zaharul vanilat dupa care inglobam laptele.O punem sa fiarba in bain-marie (fel de a fierbe ori de a coace usor  constând în a plasa recipientul în care este conținutul în apa ce se încălzeste direct) . O servim rece cu sirop sau dulceata de zmeura si frisca proaspat batuta.

Pofta Buna!

Cod fiert cu prune ca la Agios Oros

Ingrediente:
3 linguri. (45mL)  ulei de măsline extravirgin, 3 catei de usturoi tocati marunt, 1 ceapa mare galbena taiata mare,1/2 kg.prune proaspete, înjumătăţite şi fără sâmburi, 750g.file de  cod proaspat, 1/ 2 lingurita sare de mare neiodata, sucul  de la o lamaie, 1 legatura patrunjel proaspat tocat, piper negru macinat proaspat dupa gust.

Mod de preparare: 
Într-o tigaie mare, adânca se pune la incins ulei de măsline se combina apoi usturoi si ceapa pe care le sotam doar până când ceapa începe să se înmoaie, aproximativ trei-patru minute. Adaugam prunele si sotam alte două minute. Punem fileurile de cod peste ceapa si prune, apoi se adaugă suficientă apă cat sa fie la jumătate. Presaram cu sare, apoi punem apa la foc mic, se acoperă şi se fierbe 15 minute, sau până când  fileurile s-au inmuiat.
Se pune la sfarsit sucul  de lamaie si patrunjelul  peste cod, apoi se presara piper proaspat macinat.Se poate servi cu cartofi natur sau cu legume fierte.
Pentru 4 persoane.

Kali Orexi-Pofta Buna