luni, 18 mai 2015

Salata verde cu rodie si stamnagathi-Prásini̱ saláta me stamnankáthi kai ródi

O salata delicioasa pe care sa v-o pregatiti singuri cand sunteti in Creta. Cam toate ingredientele le gasiti si pe aici la noi.
Faceti cunostinta cu cicoarea spinoasa = Cichorium spinosum.
Modesta buruiana se numara printre ierburile cele mai apreciate in bucataria greceasca, cele mai gustoase fiind cele culese pe limbile de pamant din apropierea marii. Mai ales cretanii o au la mare pret, cicoarea asta fiind in varful listei celor mai bine de 30 de ierburi pe care le folosesc la gatit. Cei ce nu-si aduna singuri ierburile, le cumpara la piata cu 3 euro kilogramul. Incredibil, dar adevarat. Sunt amarui, cu un strop de dulceata. Se folosesc atat in salata ( fierte fara sare, ca sa isi pastreze culoarea, apoi stropite din belsug cu ulei de masline si lamaie ), cat si in diverse retete, mai ales cu carne de miel sau de ied.  In perioada de vara nu figureaza in meniul tavernelor, dar acum e sezonul lor de varf. Dupa ploaie, ierburile cresc ca din apa. In greceste salata de ierburi se cheama " horta " 
iar delicata cicoare spinoasa e cunoscuta sub numele de " stamnagathi ".
sursa:http://jurnaldegradina.blogspot.ro/



Ingrediente:

O legatura de frunze de stamnagathi( la nevoie puteti pune tot frunze de papadie), o legatura de frunze de rucola/papadie, 6-7 frunze de salata maroulofylla/romaine, 1/3 ceasca samburi de  rodie, 1/3 ceasca seminte de pin, 1/2 ceasca ulei de masline extravirgin, 1/4 ceasca otet balsamic, 3 linguri melasa,
sare marina neiodata si piper dupa gust, optional cateva felii de mandarina. Nu uitati sa puneti pe deasupra si niste cuburi de gheata!


Kali Orexi!


Mod de preparae:


Se spala si se scurg toate vegetalele dupa care le puneti intr-un castron impreuna cu boabele de rodie si seminetele de pin. Bateti energic + otetul  balsamic si melasa pana cand se transforma in ceva cremos. Turnati peste salata si se amesteca intr-un bol de salata. ca decor optional pot fi si niste felii de mandarina Serviti imediat.