luni, 5 septembrie 2011

Soutzoukakia

Soutzoukakia este un fel de mancare specific grecesc pe baza de carne tocata cu mult sos de rosii si insotite cu cartofi pai sau orez, sau cu piureu de cartofi sau paste. Originea sa este de la Smirna (http://translate.google.ro/translate?hl=ro&langpair=en|ro&u=http://en.wikipedia.org/wiki/Smyrna) iar pregatirea nu este foarte dificila.
Ingrediente:

1/2 kg.de carne tocata de manzat, 4 felii de paine uscata, 2 pahare de vin rosu, 1/2 ceasca de ulei de masline, 5 rosii mari zdrobite sau o lingura de pasta de tomate si o cutie de suc ​​de rosii (
cel mai bine ar fi sa se utilizeze proaspete in loc de conserve de rosii), cateva foi de dafin (nu prea multe ca se amareste sosul), 1 lingura de chimen, 4-5 catei de usturoi zdrobiti, nucsoara si scortisoara dupa gust, sare marina neiodata si piper proaspat macinat dupa gust.

Mod de pregatire:

Punem painea intr-un bol de apa amestecat cu vin , iar cand se inmoaie se adauga peste carnea tocata amestecata intre timp cu chimen, usturoi, sare si piper,nucsoara proaspat rasa si scortisoara, mestecand  bine cu mainile noastre pana cand se inglobeaza totul. Puteti adauga si un strop de ulei de masline. Luam mici cantitati mici de amestec si realizam piese lungi si inguste, care arata ca niste carnaciori mici. Exista doua moduri de a pre-coace soutzoukakia. Modul traditional este de a le praji intr-o tigaie cu ulei de masline fierbinte. A doua modalitate este de a le coace  usor in cuptor. Trecem la pregatirea sosului.Intr-o cratita punem rosiil zdrobite adaugati un pahar de vin si 3/4 pahar de apa,1/2 ceasca ulei de masline, sare, piper frunzele de dafin si o jumătate de lingurita de zahar. Se da la fiert la foc mic. Dupa ce sosul este fiert se adaugă soutzoukakia in amestec si se continua fierberea15 minute (la temperatura medie). Puteti adauga masline verzi in  sos pentru a adauga o aroma deosebita. Se poate servi fie cu orez, cartofi pai dar si cu piure de cartofi sau pastele favorite.

Kali Orexi!Pofta Buna!