duminică, 29 decembrie 2024

Κροθόπιτα, η ηπειρώτικη κρεατόπιτα με ρύζι-Krothópita, i ipeirotikí kreatópita me rípsi-Krotopita, plăcinta cu carne și orez

Κροθόπιτα este o plăcintă festivă. În unele sate se face chiar și pentru  Vasilopita. Ingredientul vedetă este „zigouri” (miel de paște sub 1 an), deși poate fi folosit și mielul obișnuit. În alte regiuni, se face cu carne de cocoș sau chiar de pui.

 

Ingrediente - pentru o tigaie cu diametrul de aproximativ 26 cm.:  1½ kg. carne de miel tânăr (miel sub 1 an. Alternativ, luăm miel „obișnuit”), 5 cepe albe uscate mari,  600 gr. orez Carolina ( în câmpiile fertile din estul Macedoniei se cultivă acest orez Carolina Strymona. Este un orez cu gust deosebit. Este alimentul de bază al bucătariei mediteraneene. Este folosit pentru umpluturi, perișoare precum și multe alte feluri de mâncare.), sare marină neiodată, piper (după gust), 3 - 4 ouă, bătute energic,  2 lingurițe cu unt,  4 foi de plăcintă.

 

Mod de preparare:  Pentru a face această plăcintă, puneți mai întâi carnea într-o oală cu multă apă și puțină sare la fiert. Se degresează până nu mai face spumă, apoi se adaugă ceapa. Lăsați carnea să fiarbă, până se înmoaie, timp de aproximativ 1 oră și jumătate. Preîncălziți cuptorul la 200°C.  Deschideți foile, cu grijă, ca să nu se rupă. Ungeți tava cu ulei de masline sau unt și  întindeți foile (unse și ele)  astfel încât să atârne peste marginile tăvii. Cu o lingura cu fantă, se ia carnea din oală și se așează pe tavă deasupra foilor, în cerc în jurul perimetrului tăvii, aproape de pereți.  Se zdrobește ceapa cu o furculiță și se amestecă cu orezul într-un bol. Întindeți amestecul de orez în centrul tigăii, asezonați cu sare și piper și amestecați bine. Măsurați 1,5 litri de bulion din oală. Dacă este mai puțin, adăugați apă clocotită pentru a ajunge la cantitatea necesară. Îndoiți ușor foile de filo peste umplutură pentru a o acoperi, lăsând orezul expus în centru. Ungeți foile cu unt, turnați bulionul clocotit în centrul plăcintei și puneți tava imediat la cuptor. Coaceți timp de 30-40 de minute, până când orezul începe să absoarbă lichidul și să se umfle. Scoateți tava din cuptor, turnați ouăle bătute peste orez și reveniți la copt pentru încă 15-20 de minute, până când orezul este fraged și foile devin maro auriu. 

Servirea: Lăsați plăcinta să se odihnească pentru scurt timp înainte de a o tăia în bucăți triunghiulare, asigurându-vă că fiecare bucată include o porție de carne și orez. 

Spor la treabă și poftă bună!

Ελληνικό χοιρινό φρικασέ με αντίδι σε κρεμώδη σάλτσα λεμονιού- Ellinikó choirinó frikasé me antídi se kremódi sáltsa lemonioú-Fricassee de porc grecesc cu andive în sos cremos de lămâie

Acest Frikassee de porc în stil grecesc este un fel de mâncare care întruchipează esența bucătăriei mediteraneene, preparat cu andive în sos cremos de lămâie. Poate fi făcut cu carne de porc, miel sau pui, gătit cu o abundență de andive și țelină și apoi amestecat într-un sos cremos de ou-lămâie (avgolemono), care echilibrează gusturile. Înrădăcinat în moștenirea culinară greacă, acest fel de mâncare este un amestec reconfortant de carne  fragedă, legume consistente și un sos cremos, care este perfect pentru mesele de familie sau ocaziile speciale. Este o rețetă care a fost transmisă de-a lungul generațiilor, captând esența mâncărurilor grecești gătite în casă.

 Să ne apucăm de gătit!

Ingrediente pentru 4-5 porții: 

A. pentru preparare de bază2 linguri ulei de masline extravirgin, 

0.7 kg. gulaș de porc sau combinație de cărnuri de porc, 4 tulpini de Apio cu frunze, 2  andive, 2 cartofi medii, curățați de coajă și tăiați în sferturi, 1 ceapă mare brună- rasă, 2 legături ceapă verde, 1 țelină rădăcină tăiată cubulețe+ frunze tăiate grosolan, ½ cană mărar proaspăt, tocat mărunt, câteva foi de salată, sare de mare neiodată/piper alb, o cantitate generoasă după gust/B. pentru sosul Avgolemono:2 ouă, 1 linguriță făină sau amidon de porumb, ½ cană suc de lămâie proaspăt stors+coaja rasă, 1 cană zeamă de carne sau apă.

 

 Mod de preparare: A. Pregătiți ingredientele: Începeți prin a tăia bazele de la andive și  aruncați orice lăstari stricați, spălați bine lăstarii buni și tăiați în jumătate. Apoi, scoateți tulpinile cu frunze de pe țelină pe care o tăiați cubulețe iar frunzele grosier. Tăiați și tulpinile de apio. Tăiați ceapa cubulețe, tăiați și ceapa verde și grosier salata, mărunțiți mărarul și tăiați cartofii pe care-i veți înmuia în apă pentru a preveni colorarea lor. B. Prăjiți carnea: Încălziți uleiul de măsline la foc mediu într-o oală adâncă, cu bază largă. Adăugați carnea, condimentați cu sare  și piper și prăjiți până când toate părțile se rumenesc ușor după care scoateți din oală. C. Sotare legume: Adăugați ceapa inclusiv cea verde, frunzele de țelină, mărarul, andivele, apio și țelina în aceeași oală, condimentând cu sare de mare și piper. Se călește la foc mediu timp de 6-7 minute, amestecand des. D. Între timp, fierbeți un ibric cu apă. Întoarceți  carnea  în oală și turnați apa clocotită peste amestec, adăugând cât să acopere amestecul. Acoperiți oala cu un capac, reduceți focul și fierbeți timp de 15 minute. E.Adăugați cartofi: adăugați cartofii în oală, împingându-i sub carnea de porc, astfel încât să se gătească în lichid. Acoperiți din nou cu capac și gătiți încă 30 de minute. Dacă este necesar, adăugați mai multă apă clocotită pentru a vă asigura că există suficient lichid. Cam la junătatea timpului adăugați și frunzele de salată. F. Pregătiți sosul Avgolemono: După ce carnea, andivele și restul sunt fierte, luați oala de pe foc. Folosiți o oală de supă pentru a scoate cel puțin 1 cană de lichid de gătit, lăsând-o deoparte să se răcească timp de 2-3 minute. Acoperiți oala pentru a menține mâncarea caldă. Veți folosi acest lichid pentru a face sosul avgolemono. Se separă gălbenușurile de albușuri și se bat separat  gălbenușurile până devin albe iar albușurile până devin o bezea groasă. Combinați gălbenușurile cu albușurile și amestecați ușor pentru a se încorpora. Se toarnă sucul de lămâie în bol încet și alternativ cu sucul din oală. Imediat ce amestecul este încălzit, turnați ou-lămâie în oală. Ținând-o de cele două mânere, amestecați-o, puneți-o din nou pe foc să fiarbă adăugați coaja rasă de lămâie și mâncarea este gata.

!!!!!Se poate face doar cu galbenusuri sosul avgolemono: bateți gălbenușurile într-un castron împreună cu 1 lingură amidon de porumb dizolvat înntr-o 1 cană de apă. Apoi, continuând să bateți, adăugați sucul de lămâi alternativ cu zeama de carne, până când amestecul ou-lămâie devine destul de călduț. Îl turnați în oală și îl amestcați imediat cu mișcări circulare, astfel încât să ajungă peste tot. Puneți oala pe foc apo 2 minute, amestecând ca să nu se lege oul și mâncarea să nu se lipească. 

!!!!!Măriți cantitatea de lămâie după preferințe. De asemenea, creșteți cantitatea de amidon de porumb dacă este necesar.


Spor la treabă și poftă bună!