duminică, 22 septembrie 2019

Παπαγεωργίου Μουσακάς- Musaca a la Papagheorghiu


Ingrediente:


3 cartofi, 2 dovlecei, 2 vinete, saremarină neiodată și piper proaspăt măcinat,  ulei de  măsline pentru prăjire; Pentru sosul de carne:     1 ceapă sau câteva fire de ceapă verde, 2 linguri ulei de măsline, 3-4 căței usturoi, cimbru, 1 linguriță zahăr granulat,  ½ linguriță cuișoare măcinate, 1 linguriță scorțișoară măcinată, 1 lingură pastă de roșii, 500 gr. carne tocată amestec porc cu vită,  5-6 roșii cărnoase tocate,  sare marină neiodată și  piper după gust, ceva fire de cimbru, o legătură pătrunjel +1 mărar+1 mentă+ceva frunze de busuioc tocate fin, un picuț de Ouzo și 100 ml. vin alb sec; Pentru sosul béchamel: 100 gr. unt,4 linguri de făină, 3 cani de lapte (750 ml.), sare marină neiodată și  piper după gust, o nucșoară rasă, 100 gr. parmezan răzuit, 2 gălbenușuri de ou




Mod de preparare:

Se pregătesc legumele, se taie în rondele cartofii și dovleceii și în fellii vinetele ( acestea se dau mai întâi cu sare și se lasă să își lase zeama,după care toate  se   stropesc cu ulei de măsline se pudrează cu sare piper șsi cimbru și se lasă un pic de o parte. În acest timp preparăm sosul de carne. Puneți o tigaie mare cuprinzătoare la foc mare și adăugați uleiul de măsline.Tăiați marunt ceapa și o adăugați în tigaie, împreună cu usturoiul fin tocat adăugând și cimbrul și zahărul. Se înăbușe pentru 2-3 minute până se caramelizează frumos.Acum adăugați carnea și amestecați cu o lingură de lemn până se rumenește frumos .dăugați pasta de roșii amestecând pâna la înglobarea totală a ei. Adăugați acum roșiile tocate ăi jumatate din verdețuri, +Ouzo si vin și lăsați la foc mic timp de 5-10 minute, până când sosul se îngroașă. Se scoate de pe foc și se adaugă restul de verdețuri. Se condimentează cu sare și piper. Preparați acum  sosul béchamel după cum urmează. Puneți o oală la foc mediu. Adăugați untul și lăsați-l să se topească. Adăugați prima lingură de făină sși amestecați,adaugați și urmatoarele și la fel amestecați până se inglobează și începe să facă bulburuci. Luați de pe foc și adăugați ușurel prima cană de  lapte călduț amestecând continuu și lăsând făina să inglobeze lichidul , astfel încât să nu se formeze niciun cocoloș, procedați la fel cu a doua cană. Acum puneți la loc pe foc si turnați la fel de uăurel si ultima cană, amestecând in mod continuu.Imediat ce sosul de bechamel se îngroașă și încep să se formeze bule pe suprafață, îndepărtați-l de la foc și adaugați sarea, piperul și nucșoara dupa care gălbenușurile batute înainte și la sfarșit brânza rasă.  Amestecând foarte ușor cât să se înglobeze toate.
 Acum că le aveți pe toate pregatite puteți asambla preparatul.Dar nu înainte de a preîncălzi cuptorul la  180 * C .În tava de lucru unsa cu ulei ăi pudrată cu pesmet puneți mai întâi cartofii si dati la cuptor pentru 15 minute, urmează apoi vinetele și la sfârșit dovleceii, tot câte 15 minute.Se adaugă 2-3 linguri de sos  bechamel în amestecul de carne și se amestecă. Întindeți apoi carnea  peste legume. Acoperiți cu sosul béchamel, întinzându-l uniform și presărați cu 50 gr. parmezan ras. De decor pe deasupra puneti rondele de roșii. Se coace la cuptor aproximativ 35-40 de minute. Când este gata, opriți focul și lăsați-l să se răcească în cuptor.    
Recomandarea este să mâncați preparatul a doua zi.

Spor la treabă și poftă bună.
 


Παπαγεωργίου Μύδια αχνιστά- Midii fierte a la Papagheorghiu


Ingrediente:


2 tulpini de Apio (țelina), 1 fir de  praz, 2 morcovi, 1 ceapă,1 ardei iute roșu,1 linguriță zahăr, 1 anason stelat, 750 gr. midii proaspete curățate sau congelate,  sare marină neiodată și piper verde măcinat după gust, 150 ml. vin alb sec,  un picuț de verdețuri tocate fin ( cimbrișor,mărar,pătrunjel,oregano).

Mod de preparare:




Se mărunțește țelina, prazul și morcovii în cubulețe mici. Se toacă fin ceapa și ardeiul iute. Transferați apoi toate legumele într-o tigaie adâncă și puneți-le la foc mediu să se călească ,adăugând uleiul de măsline, zahărul și anasonul stelar! Processul aproximativ 5-8 minute, sau până când legumele se caramelizează frumos. În acest moment adăugați midiile (atentie dacă sunt congelate trebuie decongelate mai întâi prin soc termic) , sarea, piperul, vinul . Acoperiți  cu un capac și lăsați la foc mic timp de 2-3 minute până când se deschid midiile . ATENȚIE: Aruncați orice midii care nu se deschid singure. Se servește cu coriandru, pătrunjel, ardei iute tocat fin.

Spor la treabă si poftă bună !