sâmbătă, 3 iunie 2023

Pătlăgică cu ardei și vinete ( Tocăniță din Basarabia)

Ingrediente: 6 ardei kapia (diferiți la culoare), 1 kg. roșii cărnoase, 0.750-1 kg de vinete ( curățate zebră și tăiate cubulețe), 2 cepe albe mari (tăiate cubulețe), 50 ml. smântână de gătit 20%, 1 lingură cu vârf – amidon de porumb, 2-3 căței de usturoi, 1 ardei iute, ulei de măsline de gătit cât este necesar, apă clocotită cât este și când este necesar, sare marină meiodată și piper negru, oregano+ cimbru uscat+ pătrunjel (toate tocate mărunt), 1 linguriță de zahăr de adăugat în sos  care va balansa gustul și aciditatea. 

Dacă aveți un tuci să știți că este cel mai potrivit pentru a găti acest preparat.

Mod de prepare: Începem cu vinetele. Le curatam zebră coaja, apoi le tăiem în cubulețe, de dimensiuni potrivite. Le punem înttr-o sită și adaugăm peste ele o linguriță de sare, amestecam totul bine și punem o greutate, astfel încât vinetele să fie apasate ca să-ți lasă zeama amară. Trebuie să stea aproximativ 15-30 minute. În acest timp pregătim ardeii de copt. Îi punem pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, după care îi punem în cuptorul preîncălzit la maxim până coaja ardeilor devinde arsă ( aproximativ10-15 minute). 

Între timp, punem roșiile în apă clocotită și le lăsăm să stea circa 3-5 minute, astfel coaja se va lua mai ușor de pe roșii. După aceasta le scoatem, le  lasăm să se răcească puțin și apoi le curățăm de coajă. Se taie apoi în rondele subțiri.

La pasul următor încingem într-o tigaie la foc mediu ulei de măsline de gătit și adaugăm  vinetele și le amestecam. Le ținem doar cât să se înmoaie puțin, apoi le putem scoate, nu trebuie să le lăsăm să se prăjească. În aceeași tigaie cuprinzătoare punem restul de ulei, îl lăsăm să se încingă, și adăugăm ceapa tăiată cubulețe, pe care o înăbușim câteva minute, până se înmoaie și devine aurie. Apoi adaugăm roșiile, ardeiul iute, adăugăm zahărul, sarea, piperul, precum și  oregano și cimbru și amestecăm. Acoperim tigaia cu un capac și lasăm  să fiarbă reducând focul la minim aproximativ 10-15 minute, amestecând din când în când.  Apoi adaugăm și vinetele amestecând în continuare și completăm cu apă dacă este necesar.  Punem la loc capacul și lăsăm să fiarbă pentru încă 5-7 minute,  amestecând din când în când.

Scoatem în acest timp și ardeii din cuptor, pe care-i curățăm de coajă după ce s-au răcit, păstrându-le însă codița. 

Într-un bol amestecăm amidonul de porumb cu smântână și cu cățeii de usturoi zdrobiți, turnând și puțină apă.  Adăugăm acest amestec în tigaie după cele 5-7 minute și amestecăm bine. Lasăm totul să fiarbă încă 2 minute. După acest timp așezăm pe deasupra amestecului din tigaie ardeii copți curățați, acoperim la loc cu capacul și lasăm să mai fiarbă 3-4 minute. Stingem apoi focul și presarăm deasupra  pătrunjelul tocat. 

Spor la treabă și poftă bună!