miercuri, 19 aprilie 2023

Τσουκνιδόπιτα-Tsouknidópita-Plăcintă cu urzici


Această plăcintă este specifică în zona Epir dar și în alte regiuni ale Greciei cunoscute pentru plăcintele lor (cum ar fi în Tesalia) sub denumirea de Batsaria sau Plastos sau Babanetsa (Μπατσαριά ή Πλαστός ή Μπαμπανέτσα) având o caracteristică comună că în loc de foaie se face cu terci din făină de porumb. Dar vedeta plăcintei este urzica și oricine se întâmplă să o subestimeze face o mare greșeală. Daca urzica se pune în apă clocotită timp de 4 minute substanțele  responsabile de mâncărime sunt neutralizate și va fi comestibilă conținând o multitudine de elemente nutritive, benefice precum fier, magneziu, calciu și zinc, un procent mare de vitamine A, B, C și E și, în consecință, are multiple proprietăți benefice pentru organismul nostru, precum antiinflamatorii, acțiune analgezică și antibacteriană, în timp ce în același timp este o plantă perfectă diuretică, astringentă și calmantă. Daca nu tineti post, puteti adauga ou sau brânză feta sau și bineînțeles și alte verdeturi aromate pentru a face plăcinta și mai delicioasă.

 

Ingrediente: 9 foi de plăcintă, 700 gr. de urzici, 2 cepe mari  tocate mărunt, 6 fire de ceapă verde tocate mărunt, 2-3 fire usturoi verde tocate mărunt, 1 buchet de fenicul (doar partea înfrunzită), 1 legătură de pătrunjel proaspăt creț, 1 buchet de mentă proaspătă, 200 gr. feta, 2 ouă bătute energic, ulei de măsline extravirgin, sare de mare neiodată și  piper proaspăt măcinat după gust, pentru finisare încă un ou și semințe de susan.

Puteți adăuga pe lângă urzici, ce verdețuri mai doriți și aveți prin curte la fel ca la salata Horta (Χόρτα).

Mod de preparare: Curățați și spălați urzicile  și fierbeți-le în apă fierbinte cel puțin 6 minute după care le lăsați în strecurătoare să se scurgă. Într-o tigaie adâncă, înăbușiți ceapa uscată și cea verde dar și usturoiul cu ulei de măsline. După  adaugați urzicile, și verdeșurile adăugând sare și piper și  amestecând puțin. Lăsați deoparte 5 minute să se răcească puțin. Bateți  ouăle într-un bol și adăugați  apoi brânza feta rasă după care adăugați amestecul la amestecul din tigaie și amestecați. Ungeți tava de copt cu ulei și întindeți 3 foi pe rând ungându-le pe fiecare cu ulei. Întindeți jumătate din umplutură. Acoperiți cu încă 3 foi, ungeți-le cu ulei de măsline și turnați restul de umplutură. Închideți plăcinta cu celelalte 3 foi pe care le ungeți între ele cu ulei de măsline iar pe ultima doar cu  gălbenuș de ou bătut energic pentru a o străluci frumos. Presărați cu susan prăjit sau o combinație de susan negru și susan alb prăit. Tăiați plăcinta bucăți. Dați la cuptorul încins în prealabil și coaceți până este gata.

Există și varianta tradițională la care în loc de foi se folosește un terci din făină de porumb. 

Pentru bază: Se fierb aproximativ 150 ml. de apă și se lasă deoparte aproximativ 5 minute să se răcească. Se toarnă 150 gr. făină de porumb într-un bol și se adaugă apa (atentie  la cât  este necesar), 1/2 linguriță de sare marină neiodată și se amestecă cu o lingură de lemn până obținem un aluat un pic mai gros. Adăugați 100 gr. branza feta rasă și 80 ml. ulei de măsline și amestecați. Într-o tavă mică rotundă cu diametrul de 24 cm. întindeți aluatul,  presați-l bine cu mâinile și  ridicați-l pentru a acoperi un pic marginile tavii.

Pentru partea de deasupra: Într-un bol, amestecați 100 gr. făină de porumb cu 100-120 ml apă clocotită pe care am lăsat-o să se răcească 5 minute și 1/2 linguriță de sare marină neiodată  și întindeți acest aluat moale pe suprafața plăcintei  cât să acopere umplutura. (Vrem ca textura lui să fie ca un terci gros. Nu-l vrem atât de gros ca cel pe care l-am făcut pentru baza plăcintei, așa că reglam apa corespunzător).

Spor la treabă și poftă bună!