Türlü este o este o tocană de legume delicioasă, consistentă, ușor de făcut și plină de arome mediteraneene. Se găsește în bucătăria turcească dar și în cea grecească, dar varietăţi ale acestui fel de mâncare se găsesc în toate bucătăriile balcanice. Este făcută cu legume înăbușite dar poate include și carne. În Grecia este cunoscută ca tourlou. Numele derivă din cuvântul turcesc vechi türlüg care înseamnă „varietate”. Poate fi gătită într-o oală de lut numită güveç. Ingredientele de bază variază foarte mult. Mâncarea include de obicei cartofi, vinete și bame. Se mai poate adăuga fasole verde, ardei gras, morcovi, dovlecei, roșii, ceapă și usturoi. Variantele cu carne se fac cu vită sau miel, dar în Balcani și cu carne de porc. Alte ingrediente uzuale sunt uleiul de măsline, sarea neiodată, piperul negru sau ardeiul rosu macinat, pasta de rosii sau pasta de ardei dar și ierburi aromatice. Toate aceste ingrediente se amestecă și se coc la cuptor. Preparatul poate fi servit cu orez și/sau iaurt.
Ingrediente: 2 cartofi medii-tăiați cubulețe, 2 dovlecei- tăiați rondele, 1 vânătă mare-tăiată cubulețe,1 ardei gras roșu- feliat, 1 ardei gras verde- feliat, 1 ceapă albă mare- tocată mărunt, 3-4 căței de usturoi- tocați, 3 roșii mari-date pe răzătoare (sau folosiți roșii tăiate cubulețe din conserva), 1/2 cană ulei de măsline, 1/2 cană mărar-tocat, 1/4 cană patrunjel creț- tocat,1 linguriță oregano uscat,
1/2 linguriță de cimbru uscat, sare marină și piper după gust, 1/2 cană apă sau bulion de legume
Mod de preparare
Serviți preparatul cald cu un strop de pătrunjel proaspăt deasupra pentru ornat. Opțional, puteți servi cu brânză feta pentru un plus de bogăție.
Bucurați-vă de acest fel de mâncare reconfortant, plin de legume!
Spor la treabă și poftă bună!