vineri, 10 februarie 2012

Tort Sacher

Acest desert special a fost realizat pentru o receptie in anul 1832la cererea printului Metternich. Bucatarul sef fiind bolnav sarcina a revenit pe atunci ucenicului Franz Sacher (1816 - 1907). Acum acest desert a devenitcelebru in toata lumea fiind un fel de emblema a gastronomiei vieneze.
 
Ingrediente:

Pentru un tort de 22-24 cm diametru :

Pentru blat:
150 gr. unt (la temperatura camerei), 100 gr. de zahar pudra, 1/2 baton de vanilie Bourbon, 6 galbenusuri si 6 albusuri, 150 gr. ciocolata menaj de calitate,100 gr de zahar, 150 gr. faina , 250 gr. gem de caise, unt si faina pentru tapetat forma de tort;
Pentru glazura: 200 gr. de zahar,125 ml de apa, 150 gr. ciocolata menaj de buna calitate;

Pentru decorare la servit: Frisca proaspat batuta cu niste zahar in ea

Mod de preparare:

Intr-un castron bateti untul cu zaharul pana se face spuma, adaugand la sfarsit si vanilia. Apoi adaugati treptat galbenusurile si bateti in continuare pana cand amestecul se ingroasa dar ramane cremos. Se topeste ciocolata pe Bain-Marie iar cand este complet topita se adauga in compozitia de mai sus. Bateti apoi albusurile ca pentru bezea adaugand treptat zaharul. Cand sunt gata le adaugati si pe ele la amestecul mai sus realizat amestecand bland cu o spatula ca sa nu se lase, dupa care puneti faina in ploaie amestecand in continuare cu o spatula. Tapetati cu hartie de copt forma de copt, ungeti-o cu unt topit si cerneti pe deasupra faina dupa care rasturnati amestecul realizat. Coaceti in cuptorul preancalzit la 170 grade C. timp de 55-60 minute sau pana este gata (lasand usa intredeschisa in primele 10-15 minute). (Puteti testa blatul pentru a vedea daca este facut apasand usor,  sau cu un pai de lemn care trebuie sa iasa curat). Il scoateti cand este gata, il rasturnati pe un gratar si-l lasati sa se raceasca, dupa care il taiati in jumatate pe orizontala cu un cutit ascutit. Incalziti pe Bain Marie gemul dupa care il intindeti uniform pe amandoua jumatatiile de blat (doar pe cate o fata) lasandu-l sa se usuce un pic dupa care puteti pune una peste alta bucatiile dar  cu gemul deasupra. Pentru glazura, se aduce apa si zaharul la punctul de fierbere, pentru 5-6 minute dupa care se lasa sa se raceasca usor. Se topeste ciocolata pa Bain-Marie iar peste ea se adauga treptat zaharul amestecand pana devine o glazura groasa.  Se toarna  glazura usor calda peste tort si cu o spatula se intinde uniform.  Se da la rece timp de cateva ore, pana cand glazura se intareste (este bine de pe o zi pe alta). Se serveste cu frisca si cu o caesca de ciocolata calda vieneza alaturi.



Pofta buna!