marți, 7 iulie 2020

Μεσογειακή σαλάτα με πράσινα φασόλια-Mesogeiakí saláta me prásina fasólia-Salată mediteraneană de fasole păstăi



Aceasta este o salată de vară încărcată cu arome mediteraneene și gata în 10 minute, cu fasole verde/galbenă. Este crocantă, revigorantă și este însoțită de roșii, feta, smochine și nuci. Ora de vară pe o farfurie!



Cam ce este în această salată de fasole verde?



Iată ce am folosit eu. Dar desigur, vă puteți simți liberi să înlocuiți oricare dintre aceste ingrediente cu preferatele voastre.



  1. fasole verde/galbenă/mov proaspătă 
  2. roșii Chery 
  3. smochine uscate 
  4. ceapă roșie 
  5. măsline kalamata 
  6. brânză feta 
  7. nuci prăjite 
  8. ardei gras 
  9. mentă proaspată sau
    mărar, pătrunjel sau busuioc
  10. ulei de masline extravirgin 
  11. cremă de oțet balsamic 
  12. miere 
  13. usturoi




Se poate face această salată înainte?



Da. Pentru a o face înainte, fierbeți fasolea  și apoi i scurgeți-o. Dați la frigider  într-un recipient etanș și răciți  până la utilizare. Se va păstra proaspătă 4-5 zile. La fel sosul păstrați-l într-un borcan   la frigider. Pregătiți ingredientele rămase și păstrați-le într-un recipient. Când este gata de servit, asamblați salata și adăugați dressingul. Aruncați și serviți!


Ingrediente: 1/2 kg fasole curățată, o mână de roșii cherry sau eventual struguri taiate  la jumătate, 1/2de ceapă roșie mică, tocată fin, 10-15 măsline Kalamata tăiate la jumătate, brânză feta după gust și sfărâmată, 5 smochine uscate tăiate felii subțiri,  opțional 1/4 cană de nuci prăjite tocate,  1/2 de ardei gras feliat subțire, 2 linguri de mentă proaspătă tocată mărunt;  Pentru sos: 3 linguri cremă oțet balsamic, ¼ cană ulei de măsline extravirgin cu mirodenii în el, 1 lingura miere cimbru, 2 căței de usturoi teșiți cu latul cuțitului,   sare marină neiodată și piper după gust.





Mod de preparare: Inr-o oală aduceți la fierbere apă cu puțină sare.

Adăugați fasolea și  fierbeți-o timp de 7-8 minute sau până când este fragedă, dar încă crocantă. Scurgeți-o și așezați-o într-un bol cu ​​apă cu gheață, pentru a împiedica să se mai gătească și o va ajuta să își păstreze culoarea. Se scurge apoi și se usucă cu prosoape de hârtie. Preparare sos: Combinați toate ingredientele într-un bol și amestecați-le împreună. Dați deoparte. Asamblarea salatei:

Combinați toate ingredientele salatei într-un bol mare. Adaugați sosul și amestecați. Transferați pe un platou sau intr-un bol de salată și serviți. 

Spor la treabă și poftă bună!

Ψαρι Πλακι: Ελληνικός μπακαλιάρος με ψητά κρεμμύδια και ντομάτες-Psari Plaki: Ellinikós bakaliáros me psitá kremmýdia kai ntomátes-Plachie de cod cu ceapa si roșii



Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg. fileuri dezosate de cod, sare marină neiodată și piper negru după gust, 1 linguriță de oregano uscat; Pentru sosul de roșii:  ¼ cană ulei de măsline extravirgin,    1 ceapă mare albă tăiată în rondele, 4 căței de usturoi zdrobiți cu latul cuțitului, 4-5 roșii mari cărnoase sau 2 cutii roșii in conservă,  sare marină neiodată și piper negru după gust, un vârf de cuțit fugi de ardei iute sau un pic de boia afumată iute, 2 lingurițe de oregano uscat,  ½-1 linguriță  miere de cimbru,  10-15 măsline Kalamata tăiate rondele, pătrunjel proaspăt tocat fin.

Mod de preparare: Preîncălziți cuptorul la maxim sau la 200 ° C.,
Pentru prepararea sosului: Se gătește mai întâi ceapa cu uleiul de măsline la foc mediu până la mic pâna se înmoaie fără să o ardem.Se adaugă apoi  usturoiul și se amestecă un pic. Se adaugă apoi piureul de roșii, sarea, piperul, fulgii de ardei roșu (boia), mierea și oregano. Se fierbe sosul timp de 15 minute sau până se îngroașă. Se condimentează peștele cu sare, piper și oregano. Într-o tigaie mare cuprinzătoare, se toarnă jumătate din sos pe fund. Se pun fileurile de pește condimentate peste sos și se toarnă apoi sosul de roșii rămas peste pește. Deasupra se pun masline feliate. Se dă  la cuptor timp de 30-40 de minute sau până când peștele este făcut ușor. Se servește cu pâine prăjită.

Spor la treabă și poftă bună!