sâmbătă, 31 octombrie 2020

Κοκάκια-Kokákia-Chou à la crème în stil grecesc, cu glazură de ciocolată


Ingrediente:
Pentru chou-ri: 2/3 cană cu zahăr tos, 180 gr.

albușuri+120 gr. gălbenușuri, un praf de sare, 1/2 linguriță extract de vanilie (sau 1/4 baton), 1 cană de făină (200 gr.), 6  linguri de amidon de porumb (sau o linguriță praf de copt); Pentru crema de umplere: 1 cană + 3/4 de lapte integral (500 ml.), 70 gr. unt 85%, 6 linguri + 1 linguriță zahăr tos (130-150 gr.), 1 ou+1 gălbenuș de ou, 1/3 cană de amidon de porumb, 1 linguriță extract de vanilie; Pentru sirop: 2/3 cană de apă (200 ml.), 3/4 cană de zahăr (150 gr.), 20 ml. cognac de bună calitate, coaja rasă de la o lămâie bio; Pentru glazura de ciocolată:
70 ml. de smântână 30%, 100 gr. de ciocolată menaj dulce-amară sau semi-dulce, 1 linguriță de miere, 10 gr. unt 85%

 

Mod de preparare: 

Pasul 1: Preîncălziți cuptorul la 200 C..

Pasul 2: Cremă  Se pune o oală la foc mediu și se adaugă  350 ml. de lapte și jumătatea din cantitatea de  zahăr împreună cu extractul de vanilie. Lasați să se încălzească foarte încet.   Între timp, într-un vas, adăugați laptele și 50 gr. din zahărul rămas împreună cu gălbenușurile. Bateți până când zahărul se dizolvă complet. Bateți restul 50 gr.de zahăr și albușuri de ou până la vârful rigid. Adăugați jumătate din amestecul de albușuri în amestecul de gălbenușuri, amestecați ușor și adăugați încet  amidonul de porumb. Când este amestecat, adăugați amestecul rămas de albus. Bateți din nou pentru a încorpora. Nu adăugați amidon de porumb înainte de a adăuga laptele, deoarece acesta nu se va încorpora corect. De îndată ce amestecul din oală ajunge la fierbere, adăugați treptat amestecul din vas în amestecul din oală, în timp ce bateți continuu până când se adaugă tot conținutul vasului și amestecați continuu timp de aproximativ 1-2 minute, până când crema se îngroașă. De îndată ce prima bulă apare la suprafață, aceasta este gata. Se ia de pe foc și se adaugă imediat untul. Continuați să amestecați până când untul se topește și se încorporează. Transferați rapid cremă într-un castron și acoperiți-o cu folie de plastic, asigurându-vă că folia atinge direct suprafața cremei. Se dă la frigider timp de 2-3 ore, până se răcește complet.    Când este gata, scoateți-o din frigider și amestecați bine cu o spatulă sau un tel pentru a face cremă plăcută și pufoasă.

Pasul 3: Pentru coca de chou-ri : Bateți albușurile împreună cu sarea într-un mixer la viteză mare. Adăugați 3/4 din zahăr în 10 tranșe în timp ce bateți. (Nu adăugați zahărul dintr-o dată, altfel amestecul dvs. nu va crește și nu va deveni pufos.) Apoi bateți gălbenușurile cu restul de zahăr și vanilia. Turnați ușor 1/2 din cantitatea de albușuri peste 3/4 din gălbenușuri și amestecați lin invers acelor de ceasornic pentru a se încorpora. Adăugați apoi a doua jumătate de albușuri și repetați. Scoateți vasul mixerului de pe suport și adăugați lin făina amestecată cu praful de copt în bolul pentru amestecare. Acest lucru va ajuta amestecul să aibă o textură ușoară și aerisită fără a-l lăsa să-și piardă volumul. La sfârșit adăugați și restul de gălbenușuri. Transferați amestecul într-o con-pungă de patiserie. Căptușiți 1-2 tigăi de copt cu hârtie pergament și turnați amestecul pe ele, creând mici „prăjituri” rotunde cu un diametru de 4-5 cm. Dați la cuptor pentru 12-15 minute. Când sunt gata, scoateți-le din cuptor și lăsați-le deoparte să se răcească.

Pasul 4: Siropul: Fierbeți zahărul și apa împreună timp de 2 minute. Adăugați și coniacul și coaja de lămâie după care lăsați să se răcească ușor, apoi  înmuiați dooar o parte a fursecului  în sirop. Lăsați deoparte, cu partea cu sirop în sus, pe hârtie  cearată.

Pasul 5: Glazura de ciocolată: Într-o crăticioară, adaugati smântana, untul și încălziți ușor după care adăugați  ciocolata tocată în bucăți și mierea. Continuați încălzirea pe foc cu sită lăsând sa fiarbă cam 2 minute pentru a ajuta ciocolata să se topească complet și amestecul să fie combinat și îngroșat. Dați deoparte să se răcească. Scufundați 1/2 din chou-rile însiropate în glazura de ciocolată pe aceeași parte pe care au fost însiropate. Se pun apoi la frigider cele glazurate acoperite timp de 1/2 oră înainte de servire.

Pasul 6: Asamlarea: Scoateți totul de la rece. Amestecați ușor crema cu o spatulă. Întoarceți pe cele cu glazură cu susul în jos și umpleți-le cu cremă. Uniți-le apoi cu  cealelalte jumătăți neglazurate ci doar însiropate. Așezați-le cu partea glazurată în sus pe un platou.

 Spor la treabă și poftă bună!