miercuri, 12 octombrie 2011

Caponata siciliana

Ingrediente:

2 Vinete potrivite, 1 dovlecel, 1 gogosar,2 ardei grasi diferit colorati, 3 rosii, 50 gr. capere scurse si clatite in apa rece, 200 gr. masline verzi si negre fara samburi, 1 capatana usturoi, 2 cepe,o legatura menta si una de busuioc, sare marina neiodata si piper proaspat macinat dupa gust, ulei de masline cu mirodenii, cateva fire de tulpini de telina sau Apia.
Mod de preparare:

Vinetele se taie cubulete si se lasa in apa cu sare aproximativ 2 ore dupa care se scurg si se preseaza bine sa iasa sucul amar din ele. Dovleceii se taie in rondele, rosiile, gogosarul si ardeii se taie cubulete, usturoiul se marunteste, iar ceapa in ineluse. Maslinele se taie si ele. Se incinge intr-o tigaie un strop de ulei de masline. Se soteaza usor ceapa si usturoiul dupa care se adauga gogosarul, ardeii, rosiile, caperele si maslinele si se lasa sa fiarba incet sa se faca un sos gros (la nevoie adaugati si putina apa). Vinetele si dovleceii se calesc si ei in ulei de masline dupa care tulpinile de telina si se rastoarna toate peste sosul anterior. Se mai lasa sa fiarba circa 10-15 minute iar spre sfarsit se adauga menta si busuiocul maruntite si se condimenteaza cu sare si piper. Atentie a se gati la foc moderat chiar si cu o sita sub cratita. Aceasta reteta clasica siciliana se serveste calda sau rece cu paine prajita unsa cu ulei de  masline.

Buon appetito!Pofta buna!